Народен театър "Иван Вазов", София

Народен театър "Иван Вазов" - една от забележителностите на София с над 100 годишна история

Travel Steps 18532 05-06-2012

Народен театър "Иван Вазов" се намира в идеалния център на София, непосредствено до Министерството на отбраната и Жълтите павета. Пред театъра е разположена една от най-посещаваните градинки в столицата. Известна е като Градската градина или "Градинката пред театъра Иван Вазов". Софиянци често я наричат и просто "Театъра". Народен театър "Иван Вазов" е най-старият театър в България. Неговата над сто годишна история започва през далечната 1906г. За терен на театър "Иван Вазов" е избрано място, намиращо се до Царския дворец. Царския дворец в наши дни е Националната художествена галерия. По онова време, устройството не е било както сега. Булевард Цар Освободител (или Жълтите павета) не е съществувал в сегашния му вид и между Народния театър "Иван Вазов" и Царския дворец е стояла само Градската градина. Официално е открит в началото на 1907г.

 

В наши дни Народния театър "Иван Вазов" притежава изключително красива фасада и поддържана градина с фонтан пред него. На фасадата личат изящни, позлатени, декоративни елементи, които са особено ефектни за окото, когато слънчевите лъчи срещнат позлатата им.

 

Имена на Народния театър "Иван Вазов"

При построяването си, Народен театър "Иван Вазов", е носил названието "Народен театър". Това продължило до 1952г., когато е прекръстен на Народен театър "Кръстьо Сарафов", в чест на големия български драматичен актьор Кръстьо Сарафов. Десет години по-късно (1962г.) името на Народния театър е отново променено - този път на Народен театър "Иван Вазов". Това име носи и до днес.

 

Пожари и ремонти на Народен театър "Иван Вазов"

Народен театър "Иван Вазов" е бил опожаряван няколко пъти в дългогодишната си история. Първият пожар избухва едва 16 години след откриването му. През 1923г., по време на едно от представленията, избухва голям пожар, който нанася сериозни поражения по театъра. Народния театър е окончателно възстановен в края на 20те години.

През тежките бомбардировки над София през Втората световна война, Народният театър "Иван Вазов" също не остава незасегнат. Театърът търпи големи поражения от бомбите, но е успешно възстановен изключително бързо - още през 1945г.

В началото на 70те години на миналия век е извършено преустройство на Народния театър, като е изградена нова камерна зала.

Последният голям ремонт на Народния театър "Иван Вазов" е предприет през 2007г. Тогава са извършени възстановителни дейности по фасадата и покрива, както и при пластиките и вътрешните части на Народния театър. Също така са сменени и листовете на позлатените елементи на фасадата.

 

Как да отидем до Народен театър "Иван Вазов"

Въпреки че Народен театър "Иван Вазов" се намира в идеалния център на София, е трудно да се стигне до него с градски транспорт, а още повече с автомобил. Улиците около Народния театър често са забранени за влизане или пък паркирането на тях е платено. Най-близките спирки на градския транспорт са на ул. Георги С. Раковски, като и двете са на тролей №9. Трамвайна спирка има на площад Гарибалди - на трамваите 10, 12 и 18. Ако желаете да използвате метро за да стигнете до Народния театър, трябва да слезете на спирка "Сердика" и да вървите по Жълтите павета до Градската градина (срещу Царския дворец).

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Народен театър "Иван Вазов", София:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори