Най-странните закони в света

Няколко от най-странните закони, които обаче могат да провалят почивката ви

Travel Steps 7893 22-12-2012

Всяка страна има свои, собствени, закони. От голяма важност е, когато посещавате някоя държава, да познавате законите й. Това би ви спестило някоя и друга глоба или главоболия като цяло. В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-странните закони в света. Законите, които за нас са нещо налудничаво, са нещо задължително в други държави.

 

Да караш гол, Тайланд

В Тайланд е забранено водач на мотоциклет или автомобил да управлява превозното средство съблечен. Предвид тропическата жега в Тайланд, това звучи напълно налудничаво, но такива са правилата. Ако решите да се разхладите на пътя, може да ви струва около 10 щатски долара.

 

Да управляваш мръсна кола, Москва (Русия)

Щом сме започнали със законите, свързани с превозните средства, нека да продължим с тях. В Москва е забранено да шофираш мръсен автомобил. За съжаление, този закон е доста обобщаващ, защото не е описано какво означава, точно, "мръсен автомобил". Може да означава "непочистен номер", но и всичко останало, свързано с мръсотия. Въпреки всичко, глобата не е никак малка - до 100 щатски долара.

 

Спирането забранено на аутобан, Германия

Германия е известна със своите пътища и най-вече - аутобаните. Аутобаните са считани за едни от най-сигурните и поддържани пътища в света. Оказва се, обаче, че в Германия е забранено да спираш колата си на магистралата, както и да се разхождаш по нея. Иначе казано - ако ви свърши горивото и спрете, това може да ви постави извън закона. Ако пък излезете извън колата, това ще влоши нещата още, тъй като глобата и за двете е приблизително по 100 долара. Така че, внимавайте с горивото в Германия, защото може да се окаже, че освен за пътна помощ, дължите пари и на държавата. Ето откъде идват част от парите, нужни за поддръжка на аутобаните...

 

Винаги включени светлини на автомобила

От 2012 г. този закон е въведен и в България. Явно, за хората по света това е доста нетипично, но според управляващите има логика да бъде въведен. Основните критики към закона са, че в летните месеци почти няма смисъл от включени фарове, особено в градски условия. Защитниците заявят, че така шофьорите обръщат повече внимание на заобикалящите ги автомобили и намалява пътните инциденти. Каквото и да е истината, можем да кажем, че и в България има странни (според някой) закони.

 

Не хранете гълъбите!

Не хранете гълъбите! - Най-вероятно това ще чуете, ако решите да храните гълъби във Венеция, Италия. Това може да ви струва доста солено - от 60 до близо 600 долара! На пръв поглед изглежда прекалено, но има логика зад този закон. Екскрементите, изхвърляни от гълъбите, разяждат облицовката на сградите в града, както и самия площад Сан Марко.

 

Забрана за дъвчене на дъвка, Сингапур

На пръв поглед дъвченето на дъвка е нещо безобидно и такъв закон изглежда доста глуповат. Сингапур е смятан за едни от най-чистите градове в света, а за да бъде поддържан един град в това му състояние, то трябва да се вземат законови мерки. В Сингапур, освен дъвченето на дъвка е забранено и храненето на птици. Надали чистите улици на Сингапур щяха да са реалност, ако по тях имаше остатъци от дъвки или вечерята на някоя птица. Продажба на дъвки е стриктно следена и могат да бъдат закупени само от доктор, срещу рецепта. Бъдете внимателни, тъй като хвърлянето на фасове също е забранено и може да ви донесе глоба около 1000 лв.

 

Плащане с дребни монети, Канада

Да платиш тока или парното на стотинки е често отмъщение у нас, но може да ви създаде проблеми ако сте в Канада. Според закон, въведен през 1985г., не можеш да платиш с купища монети. Никъде, обаче, обаче не е дадена точно дефиниция на "какво е допустимото количество монети, с които можеш да платиш". Глоби няма, но касиерът може да ви откаже, ако му поднесете голямо количество монети.

 

Хранене навън по време на Рамазан, Обединени арабски емирства

По време на свещения месец Рамазан на мюсюлманите (с някои изключения) е забранено да се хранят през светлата част на денонощието. Оказва се, че това може да създаде проблеми на туристите, които са решили да заситят глада през деня. Обядът може да ви струва доста солено, като наказанието може и да е затвор. Преди години двама британски туристи са вкарани в затвора за 3 седмици, а друг е бил глобен с 275 долара за пиене на сок. Ако не желаете почивката ви да придобие нежелан обрат - имайте този закон предвид.

 

Забрана за целувки на гарите, Франция и Англия

През 1910г. във Франция е въведен странен закон, забраняващ на двойките да се целуват на пероните в жп гарите. Законът е заплануван за да се премахнат закъсненията на влаковете. Англичаните явно харесали идеята, защото го въвели в северозападната част на страната.

 

Разходки по бански из Гренада, Гренада

Няма проблеми ако сте с бански на някой плаж в Гренада. Проблемът идва ако решите да се разхождате из улиците облечени като за плаж. Глобата достига 270 долара, но рядко се прилага. Причината е, че карибската държава е привлекателна туристическа дестинация и такъв закон би навредил сериозно на туризма.

 

Сигурни сме, че странните закони не свършват само с този списък. Преди да отидете на почивка в чужбина се запознайте с местните закони и норми.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-странните закони в света:

Заглавна снимка: http://greatlawgroup.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори