Национален дворец на културата, София

Националният дворец на културата - НДК е една от най-големите забележителности в София

Travel Steps 18182 05-06-2012

Националният дворец на културата е една от най-големите забележителности на София и сред най-грандиозните строежи предприемани в столицата. НДК е построен през 1981г. по случай  навършването на 1300 години от основаването на България. Целта на Националния дворец на културата е била да се превърне в център на културния живот в София. В момента е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа.
 

История на Националния дворец на културата

 
В миналото, теренът под Националния дворец на културата бил застроен с казарми и други помощни постройки. След Втората световна война мястото заприличвало все повече на "временен склад" на материали, а освен всичко имало и малка гара, използвана за товарене и разтоварване на въглища. Останалата част била заемана от останки на постройки и казарми, както и огромни пустеещи площи. Тази неусвоена земя в самия център на София била идеална за построяването на НДК.
 
Проекти за построяването на Национален дворец на културата датират от средата на 70те години на миналия век. Първия стадий на проектиране и проучване за място бил 1975г., като тогава е и избрано сегашното местоположение на НДК. Първоначално този терен бил предназначен за оперен театър. Строителството е започнато през 1978, като по първоначален план е трябвало да приключи за 12 години, но е бил завършен през 1981г. Заради кратките срокове са мобилизирани военни, които да помогнат в строителството на Националния дворец на културата, както и заобикалящите площи.
 

Националният дворец на културата днес

 
В днешно време НДК се намира на една от най-ключовите точки в София. Разположен е между главните централни булеварди България, Витоша, Черни връх, Патриарх Евтимий и Фритьоф Нансен. Националния дворец на културата е и пресечна точка на всички видове градски транспорт в София и лесно може да бъде достигнат от всяка точка на града, дори и крайните квартали. Намира се на около половин час с автомобил и от летище София. Всички тези неща го поставят сред най-посещаваните забележителности в София. Освен всичко притежава и огромен подземен паркинг - истинско богатство в идеалния център.
 
Националния дворец на културата е комплекс на много нива. Около самата сграда има просторна градинка, известна като градинката пред НДК,  с много пейки и места за отдих. По цялата й дължина има ефектен фонтан, който лятно време е осветен през нощта. В частта на градинката до Фритьоф Нансен е голяма детска площадка, с преминаващо поточе и големи пързалки.
Под сградата на Националния дворец на културата е друг, по-малък фонтан, а около него се разположени известни столични заведения за развлечение и ресторанти. Тук е и един от входовете към подземния паркинг на НДК, както и стълбите към метростанция "Национален дворец на културата" и Подлеза на НДК.
 

Факти за НДК

  • Зала 1 на НДК е най-голямата зала, като капацитетът й е около 5000 души, както и още 14 зали с по-малък капацитет.
  • Разгърнатата площ на обекта е 123 000 кв. м.
  • Националния дворец на културата притежава 8 надземни и 3 подземни етажа
  • По време на строежа му е изразходвана повече стомана отколкото за построяването на Айфеловата кула в Париж, Франция.
  • За изложби са предоставени над 17 000 кв. м. площ
  • Високотехнологично оборудване, както и безжичен интернет навсякъде в сградата на НДК.
  • През 2005г. НДК е избран за "Най-добър световен конгресен център"
 

Как да стигнем до НДК

Националния дворец на културата се намира в идеалния център на София, на място изцяло обезпечено откъм инфраструктура и транспорт. На бул. Патриарх Евтимий има тролейбусна спирка на тролеите с номер 1,2,5,8 и 9. На самия бул. Витоша е и един от изходите на метростанция "Национален дворец на културата", другите изходи на станцията са при "Пилоните" и до горната част на фонтаните пред НДК. Точно до Пилоните е и спирката на трамваите 1 и 7. В Подлеза на НДК има спирка на трамвай №6, както и на тролеите 1,2,5,8 и 9. От страната на бул. България има спирка на автобусите 94, 72 и 604.
 
 
Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Национален дворец на културата, София:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори