Най-опасните пътища в света - Гуолианг

Жителите на Гуолианг изграждат този път със собствените си ръце.

Travel Steps 4712 08-04-2014

Вероятно често ви се случва да се оплаквате от лошите български пътища. Помислете пак. В предишната статия Юнгас: най-опасният път в света ви разказахме за изключително опасния път Юнгас, намиращ се в Боливия. В света има такива пътища, че нашите направо изглеждат като алеи в парка. Точно такъв е и пътя, който сме избрали днес. Той се намира в Китай и се казва Гуолианг.

 

Историята на тунела Гуолианг в Китай

От дълбоко древност основната цел на пътищата е да свързват селища помежду им. По този начин се осъществява обмяна на стоки и селищата се развиват. Защо ви го казваме това? -Защото тези прости икономически и социални нужди са в основата на създаването на пътя Гуолианг. Той свързва едноименното селище Гуолианг, разположено дълбоко в китайската планина Тайханг (или Тайханг Шан) с останалия свят. Допреди създаването на пътя това селце е било напълно изолирано от останалите части на Китай. Това създавало големи проблеми не само заради трудната обмяна на стоки, но и заради изолираността на жителите на Гуоалианг. Дори за най-дребните неща те трябвало да преминат сериозен планински участък, а в спешна ситуация е трябвало да разчитат само и единствено на себе си. Обитателите на Гуоалинг потърсили подкрепата на китайското правителство, но такова не получи ли. След много апели резултатът бил нулев - строителни действия от страна на държавата не започнали, нито бил даден знак, че въобще управата има такива намерения. Затова жителите взели нещата в свои ръце.

 

През 1972 година група жители на Гуолианг запретват ръкави и започват приготовления за строежа на тъй важния път, който ще ги свърши с останалия свят. Решават да изкопаят път през скалите на планината. Работа започват 13 човека, но няколко от тях намират смъртта си по време на изграждането на пътя. Тунелът Гуолианг е дълъг 1.2 километра и е широк 4 метра. Височината му е 5 метра. Процепите, през които влиза слънчева светлина, всъщност са използвани за изхвърляне на изкопания материал. Цялата работа е извършена на ръка - с кирки, лопати и с помощта на експлозиви. Начинанието отнема 5 години - през 1977 тунелът е напълно завършен и отворен.

 

Какво представлява Гуолианг днес?

Завършването на тунела Гуолианг е огромен скок напред за малкото селце - то вече има достъп до останалия свят (буквално). Но освен това, заради пътя, историята на селцето поема в съвсем друга посока. То вече е туристическа атракция. През годините много чужденци узнават за интересния път и решават да го посетят. В резултат в Гуолианг се появяват първите хотели и ресторанти. Освен обикновени туристи се стичат много търсачи на адреналин и пътят Гуолианг понякога се превръща в арена на изпробване на уменията (или късмета) на някой ентусиаст. Цялото това внимание, обаче, не винаги е желано от местните. Всъщност, никой не може да ви гарантира, че ще ви бъде осигурен достъп до пътя и селото. Ако местните решат, че поради причина ще затворят пътя трябва да се съобразите с това.

 

Още за Китай

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-опасните пътища в света - Гуолианг:

Снимка: panoramio.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори