Юнгас: най-опасният път в света

Едва 3.2 метра широк и 600 метра пропаст - това е Юнгас!

Travel Steps 9283 17-11-2013

Мислите си, че в България пътищата са лоши и опасни? Е, тогава още нищо не сте видели! Представяме ви най-опасният път в света - Юнгас (известен още като Юнгас роуд или на английски - Yungas) в Боливия. Това не е просто художествено преувеличение, а самата истина. През 1995 Интерамериканската банка за развитие "награждава" Юнгас с титлата "Най-опасен път в света". Пътят е с дължина 69 километра и свързва столицата на Боливия Ла Пас и малкото градче Коройко. Макар и малкото разстояние, колкото горе-долу разстоянието от София до Дупница, пътят взима изключително голям брой жертви. Всяка година между 200 и 300 човека губят живота си, докато се опитват да прекосят Юнгас. Средно аритметично това прави по няколко жертви седмично.

 

Описание на Юнгас Роуд

Това е един от малкото пътища, свързващи столицата Ла Пас с боливийската част на амазонската джунгла. Ла Пас е разположена на 3640 метра над морското равнище, което прави града най-високата столица в света. Веднага след напускане на столицата започва изкачване до умопомрачителните 4650 над морското равнище, следвано от спускане до 1200 метра, каквато е височината на град Коройко. Голямата денивелация не е единственият проблем. На места Юнгас Роуд е широк едва 3.2 метра, което не позволява разминаването на две превозни средства. В някои участъци пък непосредствено до пътя има пропасти с дълбочини до 600 метра. Едно погрешно движение и превозното средство, заедно с всички пасажери и товар пада в бездната. Често водачите трябва да слязат и да обсъдят как да стане разминаването в по-тесните участъци.

Интересно е да се каже, че за разлика от другите пътища в Боливия, където движението от дясната страна, по Юнгас това правило не важи. Превозните средства трябва да се движат от лявата страна с цел по-добра видимост към пътя и по-добър поглед на водача към външния ръб на колелата.

 

Историята на Юнгас

Пътят е построен през 30-те години на миналия век от парагвайски войници по време на Войната за Гран Чако. В края на 80-те години започва модернизация на Юнгас, която завършва чак през 2006-та година. Модернизацията включва разширяване на платната, направа на дренажна система, която да не позволява водата през дъждовния сезон да пречи на водачите, както и изграждане на редица мостове.

За разлика от оригиналния Юнгас Роуд (който е познат по името Северния Юнгарс Роуд), новият път е по-безопасен от стария и по-предпочитан от преминаващите района. Старият път вече се използва далеч по-рядко и служи по-скоро като резервен маршрут. С намаляването на трафика нараства и броя на търсачите на силни усещания, които искат да преминат през опасния, оригинален Юнгас Роуд.

 

Юнгас Роуд като атракция

През 90-те години на миналия век започват и първите стъпки за превръщане на Юнгас в туристическа дестинация. Опасният път е привлекателно място главно за екстремни планински колоездачи, но Юнгас остава опасен. От 1998 година насам са загинали най-малко 18 човека карайки велосипеда си по маршрута.

Юнгас е привлякъл вниманието и на някои известни телевизионни предавания. Едно от най-известните автомобилни шоута Top Gear посвещава предаване на опасния път и дори карания от Джереми Кларксън джип се разминава на сантиметри от ръба при разминаване с друг автомобил.

През втория сезон на Ice Road Truckers, излъчван по History Channel, шестимата опитни шофьори, участващи в сезона трябват да карат товар по Юнгаус Роуд. На места външните камери показват как буквално няколко сантиметра делят колелата от пропадане в отвесната пропаст до пътя. За щастие сезонът завършва благополучно.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Юнгас: най-опасният път в света:

Заглавна снимка на Юнгау Роуд: img.xcitefun.net

Втора снимка на Юнгас: panamsur.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори