Няколко прости правила в планината - продължение

Съвети, които не трябва да забравяме когато сме в планината

Travel Steps 6359 23-05-2013

В предишната статия на тема "Няколко прости правила в планината" дадохме няколко базови съвети за организацията и какво да вземем с нас, когато отиваме в планината. Добрата подготовка може да направи разходката или похода ви много по-приятен и разбира се, да ви предпази от доста проблеми. Колкото и да е красива планината, природата крие рискове. Тя никога не трябва да бъде подценява и винаги да се подхожда с необходимото внимание както при организацията, така и при изпълнението на избрания маршрут. В предходната статия съветите за планината бяха: 1. Времето в планината е най-важно, 2. Водата е най-важното нещо за тялото 3. Слънцезащитен крем през лятото 4. Проучете вашия маршрут. Наш читател ни даде още няколко и много добри съвета за планината. Те също са важни и е редно да бъдат отделени в самостоятелна статия.

 

Хубави обувки

Хубавите обувки са едно от най-важните неща в планината. Трябва добре да познавате терена, който ви предстои да изминете и да определите най-подходящите обувки за него. Ако ще ходите на непознато място - заложете на най-сигурните обувки. Когато избирате обувки за планината (независимо преди път или когато купувате такива), трябва да гледате да са възможно най-леки и удобно. Неудобните обувки могат да ви създадат огромни проблеми при неравен терен. Надали искате по средата на труден или дълъг преход да получите мазоли или други рани. Не се препоръчва да ходите с обикновени маратонки, освен ако не познавате терена много добре и времето не го позволява. В планината е крайно непрепоръчително да отидете с отворени обувки, на някаква платформа или ток. Често може да се натъкнете на остри камъни, а с повдигнати обувки шансът да си контузите глезените (изкълчване, навяхване или дори по-лошо) нараства значително.

Личен опит: По този параграф не може да се каже, че съм добре подготвен. Често съм ходил в планината със спортни обувки, но засега не съм имал проблеми. Заради това общо взето пропускам зимни преходи или такива с вероятност за валежи.

 

Дъждобран

Както казахме в предишната статията времето може да се промени драстично във всеки един момент, когато сте в планината. Дори в най-топлите месеци на годината може да завали дъжд. Може да се каже, че дъждобранът е едно от най-важните неща в планината. Дори прогнозата за времето да гласи, че то ще е слънчево и без превалявания - вземете дъждобран за всеки случай. Имайте предвид, че обикновените найлонови дъждобрани не са подходящи - лесно може да се скъсат и не пазят много - много. Въпреки това ако завали дъжд по-добре с найлонов, отколкото без нищо. Най-добрият вариант е да се снабдите със специализиран дъждобран за планината. Те, разбира се, са по-скъпи, материята им е платнена, но не пропускат никаква вода. При дълги планински преходи е абсолютно задължително да имате дъждобран.

Личен опит: При преходи повече от един ден винаги нося дъждобран. Теглото му е пренебрежително малко, за сметка на възможността да останеш сух при дъжд.

 

Очила и шапка

Едно от основните правила в планината - винаги с шапка! В зависимост от сезона тя може да бъде с козирка или зимна, но каквато и да е, трябва да има шапка на главата ви. През лятото слънчевите лъчи изглеждат безопасни, но всъщност са много вредни за вас, особено ако сте с къса прическа. През зимата ще си докарате сериозно главоболие (в буквален и преносен смисъл), ако не носите зимна шапка, особено на ветровити върхове или участъци. Очилата ще са ви от помощ в планината, тъй като, както няколко пъти казахме, слънчевите лъчи са далеч по-силни там отколкото в градовете и равнините. През зимата скиорските очила (ако имате, в противен случай - слънчеви очила) са още по важни. Причината е, че защитават вашите очи както от слънцето, така и от вятъра. Зимно време лъчите се отразяват в снега и това създава двойно напрежение за очите.

Личен опит: Шапката е едно от най-полезните неща и никога не тръгвам без нея в планината. Същото важи и за очилата.

 

Добавихме още няколко прости правила в планината. Ако смятате, че има неща, които сме пропуснали - допълнете ни чрез коментарите!

 

Още по темата:

Няколко прости правила когато сме в планината

Хижи в България

Как да преварим вода сред природата?

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко прости правила в планината - продължение:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори