Намерена е надгробната плоча на Стефан Караджа

Плочата ще стане част от експозицията на музея "Баба Тонка"

Travel Steps 3714 15-01-2014

На 13 януари 2014та година една хубава новина плъзна из интернет пространството. Оригиналната надгробна плоча на Стефан Караджа е била открита абсолютно случайно в Русе. Това се случило докато работници извършвали ремонт в музея "Баба Тонка". Работниците попаднали на специфичен по форма каменен блок. Скоро разбрали и какво са открили - надгробната плоча на Караджата. На нея са издълбани годината и датата на смъртта му - 30 юли 1868 година както и красиво изписани имената му. Интересно е да се каже, че на плочата е изписана различна дата, от тази, на която се предполагаше, че Стефан Караджа е намерил смъртта си.

Ценната находка ще стане част от експозицията на музея "Баба Тонка", където е изложен и черепът на революционера.

 

Повече за Стефан Караджа

Стефан Караджа е роден през 1840 година в град ямболското село Ичме, което днес носи името Стефан Караджово. Отдава живота си на революцията и свободата на България. Участва в Първа и Втора българска легия. Заедно с Хаджи Димитър организират чета, с която навлизат в пределите на България. Ранен е тежко в бой и пленен от турците, които бързо го изправят пред съд. Полужив е осъден на смърт чрез обесване. Умира на 30 юли 1868 година, едва на 28 години. След смъртта си, Стефан Караджа е погребан от баба Тонка.

.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Намерена е надгробната плоча на Стефан Караджа:

Снимка на плочата на Стефан Караджа: http://kiss13.net/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори