Паметник на Цар Освободител, София

Една от историческите забележителности на София, будеща страхопочитание у минувачите

Travel Steps 16710 05-06-2012

Паметник Цар Освободител е забележителност на София, намираща се в самия й център - площад Народно събрание. Монументът е на Жълтите павета - един от символите на София, на едноименния булевард Цар Освободител. Изграден е в началото на миналия век и е официално открит през 1907г. Скулптор на Паметника Цар Освободител е Арналдо Дзоки и това е едно от най-големите постижения на италианския скулптор. Издигнат е като признателност на българския народ и в чест на Освобождението.

Паметник Цар Освободител е съставен от гранитен постамент с височина 7.5 метра и 4.5 метра висока бронзова фигура на Александър II, върху кон. В средната част на постамента е изобразена богинята Нике (богиня на победата), повеждаща народа към битка. В релефа се виждат лицата на видни военнослужещи, сред които генерал Гурко, Михаил Скобелев, граф Николай Игнатиев. В три по-малки релефа са изобразени важни събития около Освобождението - Битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание във Велико Търново. В памет на загиналите войници от румънска страна, румънския крал Карол I, дарява лавров венец, който е поставен във фронталната част на паметника.

Над венеца са изписани думите:

Царю Освободителю

Признателна България

Идея и средства за изграждането на Паметник Цар Освободител

 

Идеята за Паметник на Цар Освободител е за първи път предложена през 1892г. Нужните средства са събрани чрез дарения, дадени от български депутати и княз Фердинанд, както и от продажбата на специална пощенска марка с лика на Александър II.

Сред много софиянци Паметника на Цар Освободител е познат под името "Коня", а през 2012г. конникът, част от монумента, е демонтиран от място си с цел реставрация. Тя трябва да продължи до началото на 2013г., а официалното му откриване да е на Националния празник - 3 март.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Паметник на Цар Освободител, София:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори