Партенонът в Атина

Разберете повече за един от символите на Гърция.

Travel Steps 13399 17-07-2013

Ходили ли сте в Атина? И да не сте били там сигурно сте виждали Партенонът. Той е сред най-големите забележителности на Гърция и един от малкото останали храмове от Древността. Построен е преди около 2500 години на един от хълмовете на Атина. В днешно време Партенонът се намира в центъра на гръцката столица и спокойно можем да го определим като един от символите на града, Гърция и Древногръцката култура. Той е главният храм от доста обширен древен комплекс, известен като Атинския акропол.

 

Партенонът в Атина днес

Гърция е известна по цял свят с хилядолетната си история. Както вече споменахме, Партенонът е сред символите на страната и може да бъде забелязан на повечето рекламни брошури и картички свързани с Гърция и Атина. В днешно време той не е толкова бляскав, колкото е бил в Древността. Годините и бурното миналото също са оказали влияние. Например, по време на Османската империя, Партенонът бил превърнат в джамия. Няколко века по-късно му е намерено "по-подходящо" предназначение - на оръжеен склад! Това се оказало изключително пагубно за древния храм - боеприпасите вътре се взривяват, което почти напълно разрушава Партенона. За капак останките започват да се използват като строителен материал. Чак в началото на миналия век започват дейности по възстановяването му. Една част от храма е възстановена, както и някои от красивите скулптури. Смятаният за шедьовър на гръцкото изкуство Партенон, днес е изправен и пред друг враг - киселинните дъждове. Породени от икономическото развитие на Гърция и натоварения трафик в столицата, киселинните дъждове увреждат сериозно белия мрамор на Партенона.

Ако пътувате до Атина задължително отделете време за Акропола. Лесно достъпен е, а от върха на хълма ще се насладите на прекрасна гледка съм цяла Атина. Нощем, Партенонът (и Атинския акропол като цяло) са осветени, което им придава допълнителна красота. На белия мрамор изключително му приляга златистата светлина от прожекторите!

 

Цени за посещение на Акропола в Атина и Партенона

Цените за Акропола са достъпни като към юли 2013 възрастните трябва да заплатят 12 евро за билет. Има и намалени билети за ученически групи, възрастни над 65 години и чуждестранни студенти, които струват 6 евро. Работното време на Акропола е всеки ден от 8:00 до 20:00, с изключение на официалните празници.

 

Още информация за Гърция

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Партенонът в Атина:

Източник на снимка на Партенона през нощта: hamphoto.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори