Есента и планината - какво трябва да знаем

Какво трябва да знаем за планината през есента

Travel Steps 9111 16-09-2014

Есента постепенно настъпва по българските земи и вече из планините се виждат обагрените в различни есенни цветове. Над страната започнаха и първите валежи, което отказа много от хората да отидат в планината. Все пак има още време, през което да се разходите сред чист въздух, но през есента това трябва да става с повишено внимание. За разлика от лятото условията в българските планини са по-различни, като най-съществените промени са повече валежи, по-ниски температури и ветровито време.

 

Дъжд

Дъждът е главният проблем през есента. Особено когато сме на планина. Водата сякаш се стича от всякъде и мокри всичко по нас. Дъждовното време носи със себе си и друг неприятел - мъглата. Често в ниските планински части, в дефилета и край реки може да попаднете на гъста мъгла, която да ви дезориентира. Всички сме наясно с "мокрите" действия на дъжда, като влагата може да забави нашия преход или дори по-лошо - да настинем. Друг проблем е хлъзгавата повърхност, по която сме принудени да ходим. Заедно с падналите от дърветата листа се получава хлъзгава настилка, с която трябва да бъдете внимателни най-вече когато преминавате през гора.

 

По-ниски температури през есента

Лятото си отива малко по малко, за да се настани на негово място зимата. Неминуемо през есента температурите падат и 20 градуса вече е смятано за "топло". В ранните часове на деня термометърът може да показва стойности дори под 10 градуса - нещо, с което трябва да се съобразите преди да тръгнете на планина. Въпреки това е препоръчително да тръгнете рано по вашия маршрут, тъй като намаляващото денонощие също може да се окаже проблем за прехода ви. Носете задължително по-дебели дрехи.

 

Вятър

Вятърът е другият придружител на есента, който може да ви създаде проблеми в планината. Все пак той не е толкова опасен в сравнение с горните две явления, но придружен с тях може да превърне вашият преход в ужасно преживяване. Препоръчително е да носите яке устойчиво на вятър, шал или нещо, което да предпази врата и главата ви от настиване. Ако ще преминавате високи и открити места, като например билото на Стара планина, се осведомете за скоростта на вятъра.

 

В следващата статия ще ви разкажем повече за това как да се предпазите от горните три "прищявки" на природата. Помнете едно - винаги преди да отидете на планина прегледайте добре вашия маршрут, оценете метеорологичните условия и се съобразявайте с тях. Приятно изкарване!

 

Още съвети и полезна информация

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Есента и планината - какво трябва да знаем:

Заглавна снимка: http://wallfon.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори