Зимата и планината - с какво да внимаваме

Прости съвети за зимата.

Travel Steps 5733 19-10-2014

Пикът на туристическия сезон в България е през лятото. Колкото и странно да звучи на пръв поглед повече хора ходят в планината през лятото, отколкото през зимата, но в това има логика. Зимно време условията са по-лоши и сурови, а и много хора нямат подходяща екипировка. По-малкият поток от хора в планините през студените месеци донякъде е хубаво нещо, тъй като това намалява вероятността от инциденти. В настоящата статия сме подготвили основни рискове в планината през зимата, с които трябва да се запознае всеки начинаещ преди да поеме към високите части на България през студените месеци.

За да допълните нещо към списъка оставете коментар отдолу.

 

По-късия ден през зимата

Още през лятото денят започва да намалява постепенно. През октомври вече се забелязва чувствителна разлика между времето на свечеряване и същото по време на лятото. Нещата коренно се променят при настъпването на зимното слънцестоене - 26 октомври, когато връщаме стрелките на часовника с час назад. Един час може да звучи малко, но в планината това време може да се окаже изключително важно. Особено ако нямате челник или фенер.

Когато правите план за зимен преход винаги пресмятайте времето, което ще ви е нужно. Съобразете се с по-късия ден и помнете, че в планината се стъмва много бързо. За 15 минути буквално може да стане непрогледен мрак. Преходите ви трябва да са под 10 часа и да започват около 8 сутринта и към 17 - 17:30 да сте вече сигурно и топло място.

 

Ниските температури

Всеки знае колко студено става през зимата. В планината студът обаче е още по-голям. Суровото време може да ви свари неподготвени, а в екстремни ситуации това може да се окаже дори фатално. Винаги проверявайте прогнозата преди да тръгнете. Сайтовете за прогноза за времето в днешно време съдържат и информация за това, как ще усеща дадена температура. Обръщайте внимание на тази стойност, защото на по-ветровито и усойно място температура над нулата може да се чувства като -10 градуса примерно.

Съветът ни е винаги да носите с вас топли дрехи. Хубаво е да имате термо бельо и то в два чифта. Водонепромокаеми панталони са напълно задължителни, както и топло яке, което да ви пази и от вятъра. За шал, шапка и ръкавици дори не трябва да става въпрос - те са просто задължителни!

 

Променливото зимно време

Преди малко стана дума за времето през зимата. В планината то е далеч по-сурово, отколкото в града. Облаците лесно могат да доведат до снеговалеж, а ясното време бързо да се превърне в мрачно. Както казахме е задължително да проверите прогнозата за времето. Имайте предвид, обаче, че то може да се промени за минути, особено във високите части на планините и в райони където се срещат въздушни течения. При планиране на маршрута си отбележете къде има заслони или хижи. Дори при съмнения за разваляне на времето веднага се отправете към най-близкия заслон. При нужда дори се върнете в изходна позиция.

 

Като заключение може да кажем, че не е препоръчително да ходите сами в планината през зимата. Винаги проверявайте екипировката преди тръгване и винаги имайте план "Б".  Независимо дали през лятото и зимата има едно основно правило - не подценявайте планината.

 

Още полезни статии

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Зимата и планината - с какво да внимаваме:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори