Странните места по света: Планината Рорайма

Купища диаманти и скъпоценни камъни на върха на Рорайма - част от слуховете витаещи около планината

Travel Steps 14307 12-04-2013

Снимките на планината Рорайма подхранват илюзията, че мястото е свръхестествено. Рорайма е тепуи в Южна Америка и често по-ниските части на планината са забулени от облаци. На снимките облаците изглеждат като едно огромно море, а насред нищото се извисява планината Рорайма. Тепуи на местните езици означава "Дом на боговете", но също така се използва и като географски термин. Най-често срещаните планини са конусовидни и завършващи с остри върхове, докато тепуи са планини с стръмни, почти отвесни склонове, но без ясно изявени върхове. Най-високата част им е равна, както може да видите на снимката на Рорайма. Първите писмени сведения за съществуването на Рорайма датират от 1596 година. Тогава Уолтър Райли публикува книгата си “Откриването на Гвиана” и описва планина от кристал, отдалеч приличаща на кула на огромна църква.
Не пропуска да спомене и слуховете за купища диаманти и други скъпоценни камъни, които се намирали на върха й. Въпреки огромното си желание Райли не успява да стигне до нея. Подобна е съдбата и на много други изследователи, които се опитват да изкачат Рорайма. Успява да бъде покорена чак през 1884 година.

 

Къде се намира планината Рорайма

Рорайма се намира в граничната зона между три държави - Гвиана, Бразилия и Венецуела. Районът около планината, както и щат в Блазилия носят също името Рорайма. Планината е буквално заобиколена от Амазонската джунгла и е изключително трудно достъпна. Въпреки това районът е сред най-красивите и живопидни в Южна Америка, а типично за планините тепуи е богата на растения и животни, които не се срещат другаде. Тези планини са типични за Южна Америка и сред големите природните забележителности на континента. Несъмнено, Рорайма е най-известната тепуи - може би защото е и най-високата - 2810 м.

 

Планината Рорайма като част от местната култура

Рорайма е важна част от бита и културата на местните. Още преди европейските заселници да променят коренно региона, Рорайма е свято и вистично място. В миналото планината е наричата "Майката на всички реки" и това не е случайно. Рорайма дава началото на една от най-големите реки в Южна Америка - Ориноко. Ориноко по-късно пък се влива в най-пълноводната река в света Амазонка. Планината дава така нужната вода за местната джунгла и несъмнено е важна за оцеляването на местните.

 

Мистиката на Рорайма

Заради географските си форми, Рорайма е напълно изолирана от околната джунгла. Отвесните склонове са непристъпни за повечето животни, а надморската височина е пречка и за някои от птиците. Също заради височината климатът е различен от този на джунглата - не е толкова горещ. Всички тези особености превръщат Рорайма в място, което е дом на уникални животни и растения, които не живеят в ниските части на джунглата. Колкото до мистиката на Рорайма, както вече казахме тя се дължи най-вече на плътните облаци, които я обвиват през почти цялата година.
От джунглата планината изглежда като отвесни скали изчезващи в облаците, докато от платото на Рорайма се виждат едно огромно море от облаци. Тези неща правят планината Рорайма едно от най-интересните и интригуващи места за туристите, желаещи да обиколят Южна Америка.


Още информация за Рорайма:

Пътеводител за Южна Америка

Пътеводител за Венецуела

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Планината Рорайма:

Източник: wikipedia.org

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори