Подземният град Кубер Педи

Подземен бар, жилища и галерия - добре дошли в Кубер Педи

Travel Steps 4326 20-03-2015

От хилядолетия хората строят своите градове над земята. Изграждането на къща и използването на материалите в района се е доказал като най-рационалния начин за създаването на човешките общности. Не такова е мнението в Кубер Педи, Австралия.

 

Основаването на подземния град Кубер Педи

Кубер Педи възниква като миньорско селище. В началото на 20 век миньорска треска е обхванала целия свят и Австралия не прави изключение. Миньори и авантюристи скитат из Австралийската пустиня в търсене на богатство и скъпоценности. През 1915 година Уили Хътчинсън открива залежи на опал, което завинаги променя историята на мястото. Допреди това районът е бил обитаван единствено от аборигените, но те не нямали нужда от селище там. Още повече под земята.

Бързо след откритието Кубър Педи започнал да се развива и все повече хора започнали да пристигат още през 1916 година. Навярно Хътчинсън дори не е предполагал какво е открил - залежите за опал са толкова големи, че през 1999 година е установено, че около Кубер Педи има над 250 000 миньорски шахти. В днешно време има над 70 полета за добив на опал, което прави мястото най-голямата мина за опал в света. Поради този факт Кубер Педи често е наричан "Световната столица на опала".

 

Защо Кубер Педи е под земята

На пръв поглед е странно решението да се изгради подземен град, но то се оказва доста логично. Кубер Педи се намира насред Австралийската пустиня - едно от най-суровите места на света. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а влажността през по-голямата част от годината не надвишава 30%. Това принудило миньорите да търсят прикритие от жегата под повърхността на земята. Малко по малко населението нараснало и така градът се озовал почти изцяло под повърхността.

 

Какво се крие из тунелите на града

Кубер Педи е съвсем нормален град. Населението му е около 3000 човека и в него ще намерите всички удобства и познати от вашия град неща. Баровете, църквата и магазините обаче са под земята. Кубер Педи също така има голф игрище, както и футболен клуб. За няколко поколения местните са пригодили подземията така, че да живеят почти в лукс. Единственото нещо, което ще ви липсва са прозорците.

 

Карта на Кубер Педи

 

Как най-лесно се стига до подземния град Кубер Педи

Австралия е почти толкова голяма, колкото континенталната част на Съединените щати. Като добавим и суровия пустинен климат се оказва, че винаги е трудно да бъде достигната някое вътрешно място. Кубер Педи не прави изключение, но жителите му в никакъв случай не са отделени от света. Напротив - градчето привлича туристи и опитва да създаде повече удобства и улеснен транспорт за тях. Кубер Педи може да бъде достигнат чрез някой от следните начини:

  • Транспорт от Аделаида
  • Със самолет директно до Кубер Педи
  • С влак по Ганската железопътна линия

 

Още интересни материали свързани с Австралия

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Подземният град Кубер Педи:

Снимка от Кубер Педи: http://urbanpeek.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори