Няколко причини да посетим Швеция през зимата

Нощувка в иглу и Северното сияние - част от атракциите в Швеция

Travel Steps 7778 01-02-2016

Скандинавия е популярна туристическа дестинация дори и зимно време. Швеция е известна сред чужденците главно със столицата Стокхолм, който културният и туристически център на страната. За да видите истинската Швеция и да научите повече за Скандинавия, трябва да се отправите на север. В шведската част от големия регион Лапландия може да намерите едни типично скандинавски атракции.

 

1. Нощувка в иглу или хотел направен от... лед

През 1990 година в Швеция е създаден първия леден хотел в света. Името му е Юккасъярви и се намира до малко градче със същото име, в провинция Лапландия. Важно е да уточним, че провинция Лапландия има в Швеция и Финландия. Хотел Юккасъярви се строи всяка година от лед и сняг, а интериорът и екстериорът също се променят с всяко ново построяване.

В него ще имате възможността да отпивате от ледени чаши, заобиколени от изящни скулптури, издълбани в леда. Юккасъярви предлага и необикновено преживяване за сгодените двойки - женитба в леден параклис.

За тези, които искат да усетят тръпката да спят близо до природат, на разположение са традиционни иглута.

 

2. За да управлявате шейна с кучешки впряг

Швеция е едно от малкото места където е достъпно да карате шейна, дърпана от кучешки впряг. В Шведска Лапландия се намира националният парк Сарек. Той е популярна дестинация за туризъм и през зимата се организират турове, включващи обиколки из шведската зимна пустош.

През това време на годината в тези северни региони кучешкият впряг е традиционнията начин за придвижване. Разбира се, това не е шега работа, а и кучетата имат своя характер. Те не биха тръгнали напред ако водачът им е неопитен или неуверен. Туроператори предлагат възможността на туристи да научат нужните неща и да подкарат сами шейна, задвижвана с помощта на опитни сибирски хъскита.

 

3. Риболов в замръзнали езера

Ако не си падате по риболова или ходите рядко, надали ще ви се хареса идеята да дълбаете дупка в леда. Но ако харесвате, то в Швеция може да уловите видове в чисти води по традиционен начин. Шведите и хората на север са ловяли риба през леда от хилядолетия. Зимното време ограничава сериозно броя на неща, които може да вземете със себе си, така че трябва да разчитате главно на уменията си.

Усилията си заслужават, защото в Швеция може да уловите видове риби, които се срещат само в арктически води. Такава например е сьомгата. Сканданавия е богата на реки и езера, а когато зимата дойде, ледът помага да ловите риба дори без да се нуждаете от лодка, за да стигнете до средата на езерото.

Водата под дебелия слой лед е толкова чиста, че ако погледнете през нея може да виждате рибите плуващи във водата.

 

4. За да видите Северното сияние

Северното сияние е една от най-прекрасните гледки, на които може да стане свидетел. Заради разположението си дълбоко на север, Швеция е сред най-популярните дестинации в света за наблидение на сиянията. Противно на общите представи, Северното сияние не се наблюдава през цялата година, а само през определен период - от октомври до март. Също така гледката зависи и от метеорологичните условия.

Типичните селеникави светлини в небето са видими навсякъде в северните части на Швеция. Ако студените ноще не ви притесняват, то обезателно трябва да посетите страната, за да наблюдавате Северното сияние. Смята се, че най-доброто място за наблюдение е Националният парк Абиско, дълбоко на север, близо до норвежката граница.

 

5. Опознаите културата на Саамите

Саами са коренното население в Северна Скандинавия. Тяхната общност се простира из границите на 3 държави - Швеция, Финландия, Русия и Норвегия и неброява около 100 хиляди. Саами са също една от най-старите култури. Смята се, че са се обособили преди около 10 000 години.

Подобно на повечето любопитни неща в Швеция трябва да отидете в Лапландия. Градчето Йокмок е мястото, където може да се докоснете до културата Саами. В него ще откриете традиционни облекла, както и да опитате от местните ястия.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко причини да посетим Швеция през зимата:

Информация за Швеция:  https://sweden.se/nature/10-reasons-to-spend-winter-in-sweden/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори