Приказният замък в Равадиново

Модерен замък, който ни пренася във времето на Средновековието

Travel Steps 11071 05-07-2015

"Странник съм аз от далечна земя и по пътя те нося в сърцето си

Пазих те скрито в моята душа, както майка пази детето си.

Носих те дълго, моя мечта, и изграждах те камък по камък

Виждам те вече, пред мен си сега – влюбен във вятъра, приказен замък"


Този издялан върху камък надпис посреща гостите на входа на Замъка в Равадиново. Замъкът се намира на няколко километра от Созопол и през последните години се превърна в една от най-големите забележителности в района. Историята му е повече от любопитна - замъкът не е останка от някоя средновековна крепост, а е изграден камък по камък през последните 15 години от Георги Тумпалов. Площта му е 20 декара, върху които освен замък са разположени и различни други места за отдих и атракции.

 

Какво можем да видим в Замъка в Равадиново

Първоначално бях малко скептичен относно Замъка в Равадиново - "Какво толкова има там". Близо до входа имаше много коли, а  и съмненията малко по малко започнаха да се разсейват. Входната такса е 10 лева, което е приемливо на фона на мащабите на атракцията. Няколко метра напред е и камъкът, в който е издялан цитирания текст. Замъкът все още не е напълно завършен, но въпреки това огромните му размери и високите му кули ме впечатлиха.

 

Точно до входа има малка система от алеи, а красиви мостчета пресичат водните площи. Водата и зеленината са навсякъде - атмосферата е много свежа, а орнаментите, с които са украсени мостчетата и разни други детайли край алеите ще ви пренесат в едно друго време и място. Преди да заобиколите замъка ще видите малък незавършен параклис, както и вход към подземия - що за замък би бил този, който няма подземие!?

 

След като отидете от другата страна на замъка пред вас ще се открие впечатляваща гледка - голямо езеро с бели и черни лебеди, плуващи в него. Отсреща пък са посадени едри плачещи върби - възможно най-добрият избор на растителност за езеро от този тип. На брега има места за сядане, които да използвате да отпочинете и да се потопите по-дълбоко в тази приказна гледка. Внимание - не разбирайте посланието буквално, тъй като езерото е дълбоко цели 5 метра.

 

Близо до езерото с лебедите ще видите и следващата забележителност в Замъка в Равадиново - малка зоологическа градина. Тя представлява малко, но красиви животни - пони, зайци, пауни и вероятно най-впечатляващия представител - пъстроцветен тропически папагал.

 

Замъкът в Равадиново предлага на гостите си още много забележителни малки местенца - пълно е с фонтани, а на всеки ъгъл ще може да видите красиви детайли и орнаменти. Има два големи площада - вероятно в бъдеще те ще бъдат превърнати в летни градини. От тях се откриват много красиви гледки както към замъка, така и към районът около него.

 

Като заключение ще кажа, че Замъкът в Равадиново е направен с много вкус и специално внимание е обърнато на детайлите. Личи си, че замъкът е изграждан с много любов. Прави впечатление, че има много места, на които да направите красиви снимки. Забележителностите в Замъка в Равадиново са така разположени, че да могат да бъдат снимани и видяни от различни места. Едно е сигурно - ако строежът бъде завършен със същата страст и постоянство Замъкът в Равадиново ще се превърне в едно от най-приятните и посещавани места по Черноморието.

 

Още за Замъка в Равадиново

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Приказният замък в Равадиново:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори