Призрачни градове по света - продължение

Втора част на статията за Призрачните градове по света - Хашима, Окума и Боди

Travel Steps 8422 05-12-2012

Какво са призрачни градове? -Това са градове, които поради една или друга причина в настоящия момент са необитаеми. В предишната статия Призрачни градове по света разказахме за градовете Припят (Украйна), Орадур сюр Глан (Франция), Агдам (Азербейджан). Призрачните градове са притегателни за хората, които търсят приключения. Въпреки че повечето призрачни градове са опасни за обиколка, а други са били дълго време забранени за достъп (Например Припят, Украйна, който дълги години е бил под карантина, заради радиацията в района), но това явно не пречи особено на желаещите. Обезлюдяването на повечето призрачни градове е заради природни стихии, тежки авария в района или войни. Има и група градове, на които населението им е било главно заето с намиращата се наоколо мина и когато ресурсите свършили - хората, очаквано, напуснали жилищата си. Такъв е случая при първия град, който ще разгледаме.

 

Хашима, Япония

Град Хашима се намира в префектурата Нагасаки, на около 15 километра в морето от самия град Нагасаки. Хашима често е наричан Gunkanjima, което на японски значи "боен кораб", тъй като отдалече прилича на огромен боен кораб. Има сведения, че заради формата си на боен кораб, Хашима е бил погрешно обстрелван от вражески кораби през Втората световна война. Историята на Хашима започва в края на 19ти век и по-точно през 1887г., когато на морското дъно са открити въглища и компанията Мицубиши закупува острова. Компанията си дава сметка, че ще й е по-евтино ако закупи Хашима и построи апартаменти за работниците, отколкото всеки ден да ги придвижват от град Нагасаки. Площта на призрачния град Хашима е приблизително 67 декара (16 акра), което наложило блоковете да бъдат разположени рационално и да са високи, за да се пести място. Сградите са построени главно от бетон, за да бъдат предпазени от тайфуни. На този остров е била построена първата голяма, изцяло бетонена, сграда в Япония - 9 етажа висока. През 1959г. населението на града достига своя максимум от 5259 жители, което го поставило на челните места по гъстота на населението, тъй като на жител са се падали по квадрат и половина. Тази статистика показва, че условията на острова далеч не били добри. Жителите му често делели общи бани, кухни и спални, а през Втората световна война част от обитателите му били китайски и корейски пленници.

След края на войната условията на острова се подобряват, като сред удобствата на града има дори и кино. През 60те години петролът навлиза все повече в японската икономика и постепенно измества въглищата. Това принуждава Мицубиши да прекрати дейността в района и обявява, че мините край Хашима ще бъдат затворени през 1974 г. От тогава Хашима е призрачен град, затворен за посетители.

 

Хашима в днешно време

Градът продължава да е необитаем и през десетилетията си печели прозвището "Призрачния остров". Достъпът е забранен чак до 2009г., заради сигурността на туристите. Сградите в Хашима не са били над 30 години поддържани, някои от тях вече са се срутили, а други могат да паднат във всеки един момент. В последно време японското правителство прави опити да възстанови призрачния град Хашима и да го превърне в туристическа атракция. Градът е бил предложен за част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Окума, Япония

Този призрачен град, както и Хашима, се намира в Япония. Избрахме да го включим, тъй като събитията, превърнали го в "призрачен град" са скорошни и всички сме запознати с тях. Окума се намира на брега на Тихия океан и бил населяван от 11515 души. Всичко за местното население се обръща на 11 март 2011г., когато бреговете на Япония са ударени от изключително силно цунами, вследствие на земетресение от 9 по Рихтер. В близо до Окума се намира печално известната ядрена централа Фукушима, която понася сериозни щети от цунамито. Градът е силно засегнат, а изпуснатата радиация от АЕЦ Фукушима налага да бъде сложена забрана за достъп в радиус от 10 километра. Местното население е евакуирано, а градът се превръща в съвременен призрачен град. Съдбата на Окума, удивително прилича на станалото с Припят, Украйна, при аварията на АЕЦ Чернобил.

 

Боди, САЩ

Боди е от тези призрачни градове, които носят атмосферата на една отминала епоха. Ако си падате по филми за дивия запад, то Боди ще ви се стори като перфектният декор за такъв филм. Почти всички постройки в града са дървени, а архитектурата е типична за американските градчета през 19ти век. Впрочем, Боди е основан през 1876г. заради откритите наоколо залежи на злато. Златната треска бързо води Боди до разцвет и едва след 4 години, населението му е 10000. Както случаят с Хашима, златните залежи не са вечни и постепенно започнало да се забелязва тяхното намаляване. Между 1910 и 1920г. населението на града започнало да намалява, а през 1915г. Боди, дори е обявен за "Призрачен град" от някои американски вестници. Въпреки колапса си и прекъсването на железопътната линия до града, Боди продължил да съществува, което накарало журналистите от Сан Франциско Кроникъл да оспорят твърдението, че Боди е призрачен град. През 1920г. е установено с преброяване, че градът има 120 жители. Боди упостял напълно през 1942г., по време на Втората световна война, когато била издадена заповед да бъдат затворени всички златни мини, които не са от национално значение. Тогава затваря и пощенската станция, която е функционирала от 1878г.

 

Боди сред призрачните градове - туристически атракции

Боди е бил туристическа атракция още в началото на миналия век. Тези, които имали автомобили по онова време, често отскачали до Боди с колите си в търсене на приключения из призрачния град. Боди е определен като исторически парк, през 1962г. и е част от Националните исторически забележителности на САЩ. Според статистиката, градът е посещаван от 200 000 туристи годишно. Явно не е чак толкова призрачен в наши дни. Имуществото на предишните обитатели е почти непокътнато, а също така могат да се видят много коли от първата половина на миналия век, които са просто като застинали във времето.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Призрачни градове по света - продължение:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори