Призрачни градове по света - част трета

Още няколко призрачни градове по света.

Travel Steps 11880 10-02-2013

В настоящата статия ще ви запознаем с още няколко призрачни градове по света. В предишните две издания на темата, ви разказахме за Припят (Украйна) и Окума (Япония) - и двата града са жертви на двете най-големи ядрени аварии. От прекрасни места за живеене, за броени секунди са се превърнали в призрачни градове. Орадур сюр Глан (Франция) и Агдам (Азербейджан) са станали жертва на човешката глупост - войната. Може би най-интересна е историята на Хашима (Япония) и Боди (САЩ). Хашима е малък остров, изоставен от обитателите му заради затваряне на въглищната мина, давала препитание на обитателите. Боди е типичният град от филмите за Дивия Запад, изоставен от естествени миграционни процеси. И двата града, в днешно време, са посещавани туристически забележителности.

 

Сан Жи, Тайван

Когато започнахме поредицата "Призрачни градове по света", искахме да разкажем за Сан Жи още в първата статия. Незнайно защо, чак сега му дойде редът! Сан Жи се намира в северната част на остров Тайван, близо до столицата Тайпе. Историята на Сан Жи започва през 1978 г., когато компания започва строежа на ултрамодерен комплекс за богати туристи. Курортът щял да бъде съставен от интересни, футуристични сгради, наподобяващи летящи чинии.  Нещата не тръгнали добре и проектът в Сан Жи така и не бил завършен. Причината била много трудови злополуки на работници, по време на строежа, което наложило временното му спиране. Впоследствие и финансирането спряло и така Сан Жи се превърнал в призрачен град. Според местни легенди, призраците на загиналите работници обикалят Сан Жи. Други, разказват, че под строителната площадка имало гробище на холандски войници и обезпокояването на мъртвите довело до множеството трагични случаи с работници в Сан Жи. Въпреки всичко, Сан Жи все пак станал малка туристическа забележителност в Тайван. Туристите се отбивали да видят отблизо странните футуристични сгради.

 

Сан Жи днес

Според някои източници Сан Жи вече не съществува. През 2008г. е взето решение постройките в Сан Жи да бъдат разрушени и на тяхно място да бъде построен друг туристически курорт. Направихме проверка чрез Google maps, но открихме разминаване между сателитните снимки и тези от Google Street View. Според първите, все още ги има футуристичните сгради на Сан Жи, но според вторите площадката е напълно разчистена. Според нас Сан Жи вече не съществува...кой видял - видял!

 

Футуристичните сгради в Сан Жи погледнати отвътре.

Футуристичните сгради в Сан Жи погледнати отвътре. Снимка: thehiat.org

 

Кадикчан, Русия

Кадикчан е един от многото , пръснати из бившия Съветски съюз, които след падането на режима са се превърнали в призрачни градове. Кадикчан се намира далече на изток, в Сибир, близо до град Магадан. Началото му е поставено през Втората световна война, като на мястото е изграден трудов лагер (от системата на ГУЛАГ) за немски войници. По-късно Кадикчан приютил работниците от намиращата се наблизо въглищна мина. В най-добрите години, населението му било малко над 10000. След разпадането на Съветския съюз мината край Кадикчан се оказва нерентабилна и животът в града тежък. Жителите започнали да го напускат постепенно. Чашата преляла през 1996 г., когато в мината станала злополука и загинали работници. Това довело и до нейното затваряне. Преди години Кадикчан е окончателно обезлюден, но е интересно, че през преброяване през 2012 г. Кадикчан има 1 записан жител...

 

Коулун, Китай

Коулун е може би сред най-интересните призрачни градове в света. Миналото на Коулун е изпълнено с повратности, престъпност и военна история. Коулун е разположен на територията на днешен Хонконг и историята му започва през 16ти век като крайбрежна крепост. В края на 19ти век става част от Британската империя до Втората световна война. Тогава Коулун е превзет Япония, а след края на войната бил върнат на Британската империя. През 1987г. Коулун е с население около 33 000 жители, но разположени на изключително малка площ - малко над 26 декара. Иначе казано на един човек му се е падал по под 1 квадратен метър площ в Коулун. От 70-те години градът е контролиран от китайската мафия в Хонконг. Из Коулун се ширела престъпност, залагания и наркотици и всичко това придружено от сериозна пренаселеност на града. От средата на 70-те полицията прави опити да победи мафията, но близо 10 години Коулун е град на беззаконието. Полицията надделява окончателно през 1983г., а 4 години по-късно е взето решение градът да бъде разрушен.

 

Коулун днес

Разрушаването на Коулун е започнато през 1993г. и приключва година по-късно. Коулун вече не съществува. В днешни дни, на негово място, е разположен парк. В него са оставени някои сгради и останки, напомнящи за Коулун и за тъмното му минало.

 

Още призрачни градове по света:

Призрачни градове по света - първа част

Призрачни градове по света - продължение

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Призрачни градове по света - част трета:

Снимки на Сан Жи: thehiat.org

Снимка на Коулун: Wikipedia.org, Автор: Roger Price.

Снимки на Кадикчан: englishrussia.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори