Разходка из България, Велико Търново

Или какво може да види един турист във Велико Търново?

Travel Steps 10208 07-03-2013

Скъпи читатели, предстои ни да разгледаме един от най–важните за историята на България градове, а именно град Велико Търново. Той е важен център в Северна България, но преди всичко интересна забележителност от историческа и архитектурна гледна точка. Във Велико Търново са се случили важни за България събития, а десетките му паметници, църкви и исторически сгради свидетелстват за величието на града през вековете.

 

Географски особености на Велико Търново

Велико Търново е град в Северна България. Отстои на около 220 км. от столица София и на същото разстояние от най-големия град в Северна България - Варна. Населението на Велико Търново е малко на 70 хиляди души.

 

История на Велико Търново

Велико Търново е столицата на Втората българска държава и е важен туристически център. Градът се е наричал Търново до 1965 г., когато се добавя думата Велико пред него, зарадиславното му минало. Търново е разположен около р. Янтра. През 1185 г. Асен и Петър провъзгласяват Велико Търново за столица. Града се разполага на четири хълма (Трапезица, Девинград, Царевец и Света гора) по време на управлението на династията Асеневци. След подписването на Берлинския договор Търново е временна столица. Там за първи път е проведено Велико Народно Събрание (през 1879 г.), а сградата, където се е състояло то е едно от забележителностите на града. Мощите на св. Михаил, Св. Иван Рилски и други светии са донесени и разположени из търновските църкви, но останките се губят и разграбват по време на Османското владичество. До 1280 година в Търново е имало и парче от светия кръст, пренесено от Йерусалим. Мощите на няколко светци са запазени и до днес в с. Арбанаси. На св. Андрей Първозвани, св. Иван Рилски и св. Мина се съхраняват в катедрала "Рождество Пресветая Богородица". Съхраняват се и няколко чудотворни икони. В Девическия манастир "Успение Богородично" се пази иконата на Света Богородица Троеручица, а в манастир "Св. Никола" се намират иконата на Света Богородица и тази на св. Николай Чудотворец.

 

Транспорт във Велико Търново

Градът е свързан с Европейски пътища Е772 и Е85. Велико Търново се намира точно в средата между София и Варна. Разполага с малка железопътна гара, тъй като на 10 км. е Горня Оряховица - най-големият жп възел в Северна България. Велико Търново има две автогари, както и градски транспорт с 11 градки и 17 междуселищни линии.

 

Таксиметрови услуги в Търново

Възползвайки се от таксиметрови услуги имайте предвид, че има таван за цената на услугата превоз, която е не повече от 2,70лв./километър. Търново е посещаван от чужденци и туристи град и може да попаднете на недобросъвестни шофьори, затова знайте, че услугите са сравнително евтини, а разстоянията – малки. За всеки случай, попитайте колко може да ви струва пътуването, преди да сте тръгнали.

 

Забележителности и култура

Регионалният исторически музей отваря врати през 1871 г. Разполага с над 15 различни секционни отдели, които обхващат всички аспекти от културното наследство на Велико Търново от историческа, културна, религиозна, туристическа и административна гледна точка. Историческият музей както и "Царевец" са културно и историческо наследство на Велико Търново.

 

Музеи във Велико Търново

Музеите, които да посетите по време на престоя в Търново са доста. Някои от тях са:

 • Къщата музей на Пенчо Славейков;
 • Къща-музей на Емилиян Станев;
 • Археологически музей;

 

Дневен ритъм във Велико Търново

Велико Търново няма да ви остави да скучаете по време на престоя си там! От всяко кътче на града струи история и заслужава да бъде видяна. Освен историческите забележителности, града предлага и търговски центрове, както и централни магазинчета за любителите на развлекателния туризъм. Интересно би било да посетите драматичия театър "Константин Кисимов". Ако пък се интересувате от изкуство ви предлагаме няколко изложбени цетрове, които да посетите:

 • Галерия „Спектър“;
 • Изложбени зали „Рафаел Михайлов“;
 • Галерия „Борис Денев“.

В Търново се провеждат няколко ежегодни мероприятия, които бихте могли да съчетаете с почивката си, за да усетите духа на града по време на подготовката за събитията и да се насладите на красотата на честванията.

 • Празникът на Търново на 22 март;
 • Международният фолклорен фестивал;
 • Празник по повод обявяване на независимостта на България;
 • „Балкан фолк“;
 • "Сцена на вековете";
 • Международен фестивал на филма "На източния бряг на Европа".

 

Нощен живот във Велико Търново

Велико Търново може да ви предложи и нощни забавления /ако имате останали сили от историческите забележителности/.  В града има прекрасни ресторанти и заведения със спираща дъха гледка към р. Янтра и Стамболовия мост.

 

Настаняване, хотели, квартири из Велико Търново

Градът изобилства от хотели, които варират и като ценова и по звездова категория. Бъдете внимателни при избора на хотел, защото има наглед среден клас хотели, които за съжаление използват порочни практики на работа. Покрай големите празници Коледа и Великден, Търново е предпочитан град за ваканция. Тогава цените се увеличават чувствително. Ако планувате пътуване по това време на годината, запазете места 2-3 месеца по-рано, за да избегнете високите цени.

 

Храмове и манастири в и край Велико Търново

Действащите църкви и параклиси в града са десет, има само един манастир. Църквите паметници на култура са:

 • "Св. 40 мъченици"
 • "Св. Димитър Солунски"
 • "Св. Петър и Павел"
 • "Св. Георги"

Други забележителности във Велико Търново

 

Звук и светлина

"Звук и светлина" е уникален по рода си спектакъл. Чрез различни визуални и звукови ефекти се представя историята на България през вековете. Провежда се от 1985 година, на хълма Царевец и е сред най-интересните неща във Велико Търново.

 

Гласове над Царевец

Звездни гласове над Царевец е фолклорен конкурс за етно поп и джаз музика. Състои се с цел да популяризира българския фолклор.

 

Още известни забележителности във Велико Търново, които трябва да посетите:

 • "Самоводска чаршия" или известна като Занаятчийската улица
 • Стамболовият хан
 • Тракийското селище
 • ул. "Гурко"
 • Резерват "Никополис ад Иструм"
 • Хан на Хаджи Никола
 • Хълмът "Трапезица"

 

Мостовете на Велико Търново

Стамболовият мост

Стамболовият мост се намира над река Янтра в Търново е конструиран през XIX век. Мостът представлява железопътни тунела и един пешеходен. Наричан е още и „мостът на самоубийците” поради факта, че е „предпочитано” място от хората, които искат да сложат края на живота си...

 

Владишкият мост

Владишкият мост е конструиран през XVII в. Кръстен е на намираща се на близо Търновска митрополия. Точно от този мост се хвърля богоявленския кръст в река Янтра.

 

Пътешественици, разгледахме по–известните и големи градове на нашата любима България. Но не мислете, че това е краят! Ние продължаваме нашата поредица Разходка из България, защото смятаме, че си заслужава да познаваме в детайли България.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Разходка из България, Велико Търново:

http://www.wikipedia.org/

Снимки: официален сайт на град Велико Търново - http://www.veliko-tarnovo.net/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори