Руски паметник, София

Руския паметник - една от историческите забележителности и първият построен паметник в София

Travel Steps 9843 05-06-2012

Руски паметник е паметник в София, но също така е и известен като ключово кръстовище (кръгово движение) в столицата. На това място е и една от най-натоварените пътни артерии в града - пътят за Югозападна България и центъра на София. Около Руски паметник има малка градинка, която през 2011г. беше основно ремонтирана и бяха подменени пейките, уличните лампи и възстановени целените площи около паметника. С тези подобрения Руски паметник стана далеч по-приветливо място за минувачите.
 
Руски паметник е първият построен монумент след Освобождението на България. Издигнат е през 1882г., като човекът, проектирал Руски паметник остава неизвестен. Нужните средства за построяването му са събрани чрез дарения в Русия. Паметникът представлява обелиск, разположен върху постамент от три стъпала. На страната откъм булевард ген. Тотлебен е поставена мраморна плоча с издълбан надпис:
 
„Не намъ. Не намъ, а имени твоему. 1877 — 1878“
 
От другата страна на Руски паметник е поставена още една мраморна плоча (откъм булевард Македония и площад Македония) с надпис, който гласи:
 „В царствованіи Александра II-го императора всероссійского волею и любовью его освобождена Болгария 19 февраля 1878 года“
 
Макар да е разположен на място, трудно за посещение от туристи, Руски паметник е една от големите забележителности в София. Интересно е да се каже, че Александър II, споменат върху плочите на Руски паметник има и още един паметник в София - Паметник на Цар Освободител, намиращ се на площад Народно събрание.
Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Руски паметник, София:

Източник: wikipedia.org

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори