Как да приготвим топъл чай сред природата?

Няколко начина за приготвяне на топъл чай сред природата

Travel Steps 5083 18-06-2013

По време на поход няма нищо по-хубаво от един сутрешен билков чай! Дори през лятото нощите в планината могат да бъдат студени, а на сутринта да имаме нужда да се сгреем с глътка топла напитка. За да приготвим чая трябва обаче да минем през няколко прости стъпки.

 

Стъпка 1: Да си наберем чай

Няма как да си направим чай без да имаме такъв! Няма смисъл да носите с вас пакетчета чай, тъй като може да си го набавите лесно от планината и то - по ваш избор. В планината ще откриете различни ароматни и полезни билки и дори не е нужно да имате големи познания по билкарство. Ако все пак имате притеснения около това, какво берете, най-добре е да потърсите мащерка. Мащерката е любима билка на много планинари. Открива се лесно лятно време, най-вече на слънчевите поляни. Представлява ниско растение с лилави цветчета и много силен аромат, който трудно ще объркате. Най-добре е да наберете мащерка предния ден и когато спирате за почивка да я изваждате да съхне. За да се получи хубав чай билката трябва да е добре изсушена. Да пристъпим към самото приготвяне!

 

Стъпка 2: Да загреем водата

За целта е нужен хубав огън или планинарско газово котлонче. Тъй като е непрепоръчително да оставяте горящ огън без надзор, за да си спестите паленето на нов огън сутрин, може да съхраните въглени от вечерта. Изолирайте ги от околната среда с камъни, пясък или пръст - ще запазят част от топлината си и същевременно няма да се притеснявате от възникване на пожар.

По-опитните планинари носят със себе си канчета или подобни съдове. С тях е повече от лесно да загреете вода било то на огън или на газ. Но какво да направим ако нямаме никакъв подходящ съд? Ще използваме един лесен трик, но с повишено внимание. По принцип, винаги носете с вас 0.5 литрови бутилки - леки са и винаги ще са ви под ръка, за да отпиете глътка вода. За трика ви е нужна точно такава бутилка. Напълнете я до горе с вода и затворете добре капачката, след което сложете бутилката в огъня (или във въглените). Вероятно си мислите, че пластмасата ще се разтопи? -Отговорът е "Не". Водата отвътре охлажда пластмасата, което не позволява високата външна температура да я разтопи. Важно е да няма въздух в бутилката или мястото, където има въздух да е извън огъня - така бутилката няма да се разтопи и водата няма да има неприятен вкус на пластмаса.

 

Стъпка 3: Вече си имаме топъл планински чай!

След известно време, зависимост от силата на огъня, водата ще се е нагряла достатъчно. Препоръчваме ви да не държите бутилката много в огъня, за да не се пръсне. Преди да сложите бутилката в огъня бъдете сигурни, че имате подходящ начин, по който да я извадите от него - ръкавици, пръчки или нещо друго, което ще ви предпази от топлината. Остава само да добавите горещата вода към изсушените билки и чаят ви е готов!

След няколко глътки топъл, натурален, планински чай сме сигурни, че утрото ви ще бъде далеч по-добро!

 

Внимание: Помнете, че боравите с огън и гореща вода. Бъдете нащрек, както за предпазване от случаен пожар, така и от изгаряне.

Личен опит: Няколко пъти съм топлил така вода без да имам проблеми. Винаги развивайте бавно капачката и пазете кожата си. Не оставяйте деца да боравят с огъня или бутилката.

 

Още статии по темата:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Как да приготвим топъл чай сред природата?:

Заглавна снимка: http://natureandtea.blogspot.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори