Няколко прости правила когато сме в планина

Съвети, които не трябва да забравяме когато сме в планината

Travel Steps 8155 16-04-2013

Лятото наближава, което значи, че все повече хора ще се запътят из българските планини в търсене на приключения и приятни моменти. Планината е красиво и приятно място, независимо дали е в България или в друга част на света. В настоящата статия ще ви разкажем повече за някои от най-важните правила и съвети в планината. На практика няма голямо значение, дали сте из планина в България или други части на Европа, тъй като климатичния пояс е един и същ. У нас също имаме високи планини, които по височина отстъпват едва на няколко върха в Западна Европа. Разбира се, нещата се променят сериозно ако речете да покорявате върхове с целогодишна снежна покривка, в пустинен район или пък в екваториални или тропически региони.

 

Съвет 1: Времето в планината е най-важно

Когато планирате излет в планина или покоряването на някой връх, винаги трябва да проверите прогнозата за времето. В последните години прогнозите станаха значително по-точни и шансът е малък да има голяма разлика между обявената прогноза и това, което ще видите на място. Времето е изключително важно особено, ако планирате няколкодневен поход. При покоряването на върхове, за по-голяма сигурност, се посъветвайте с най-близката хижа по пътя ви към върха. Хижарите имат подробна и точна прогноза за времето и могат да ви посъветват дали е удачно да изкачвате върха. Имайте предвид, че времето в градовете и долините сериозно се различава от това в планината. Особено на върхове, промяната във времето може да е бърза и драстична.


Личен опит: Бях изкачил връх в Стара планина и времето беше прекрасно. За малко над минута, времето се промени от слънчево на облачно и скоро започна да пръска дъжд и да има опасност от гръмотевична буря.

 

Съвет 2: Водата е най-важното нещо за тялото

Според изследвания, средностатистическия човек може да издържи около две седмици без храна, но едва три дни без вода. Разбира се, се надяваме никой да не попада в такава ситуация, особено в планината. Водата е жизненоважна където и да се намирате. България и българските планини са облагодетелствани от много рекички, ручейчета и чешми пръснати на различни места из планините. Въпреки това, винаги носете с вас достатъчно количество вода. Имайте предвид и че в планината (независимо от сезона) организмът изразходва повече вода, отколкото в нормалното ежедневие. Препоръчително е да носите около 3 литра вода на човек за ден. Не разчитайте на чешмите, освен ако не сте посещавали местността скоро. По принцип планинската вода се счита за чиста, но избягвайте да пиете директно от река или поточе.

 

Съвет 3: Слънцезащитен крем през лятото

Слънцето е едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразите когато отивате в планината. През лятото то е силно, независимо, че не усещате пряко горещината му. В планината често духа вятър и температурите са по-ниски, отколкото в градовете. Въпреки това, слънцето грее също толкова силно, та може би и повече, тъй като колкото по-високо се намирате, толкова по-малко облаци има, които да ви предпазят от лъчите. Неопитните туристи често изгарят в планината, тъй като подценяват сериозно силата на слънцето. Винаги носете с вас слънцезащитен крем, но за по-сигурно - покрийте ръцете с дълга дреха и главата си с шапка. Тилната област също е важно да бъде покрита.

 

Личен опит: След първия ми преход в планина се научих винаги да ходя покрит. Често слагам бяла фланелка под шапката с цел да предпазя тилната област и лицето от слънчевите лъчи. При няколко дневен поход е наистина неудобно, ако раменете ви са изгорели, а трябва да носите раница...

 

Съвет 4: Проучете вашия маршрут

Когато отивате на ново място е от съществена важност да подготвите вашия маршрут добре. В нашия раздел Маршрути в България може да разгледате различни маршрути до най-популярните върхове и места из планините в България. Когато обмисляте вашият път се съобразете с почивките и пътят на връщане. Ако се налага използване на лифт имайте предвид, че повечето лифтове в България спират работа около 16:30 - 18 часа. При зимните преходи задължително трябва да потърсите места по вашия маршрут, където да пренощувате при внезапно разваляне на времето. Също така зимно време избягвайте местности, където има лавинна опасност и преди да потеглите от някоя хижа се осведомете за евентуална опасност от лавини наоколо.

 

Още по темата

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко прости правила когато сме в планина :

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори