Старият бряст в Сливен е дърво на годината

Старият бряст спечели конкурса Европейско дърво на годината 2014

Travel Steps 3271 20-03-2014

Вчера, 19.03.2014 година беше обявена победителят в конкурса "Европейско дърво на годината" 2014. Церемонията се състоя в Европейския парламент в 19 часа местно време. След различни формалности и разбира се, преброяване на гласовете победителят беше ясен. И това е Старият бряст в Сливен. На първото място го класираха 77526 гласа - над два пъти повече от носителят на второто място - Огромната дива круша в Гьодьольо, Унгария.

 

За конкурса Европейско дърво на годината

Тази година бяха номинирани 10 дървета от цяла Европа, но в предишните издания "участниците" са били между 5 и 7. Според сайта на Европейско дърво на годината, идеята не е кое дърво е най-старото, високо или дебело, а кое е най-обичаното. Старият бряст в Сливен събра рекорден брой гласове и това не е чудно. В много български любителски страници за природа, в социалните мрежи, се споделяше линка, където желаещите могат да гласуват за някое дърво. Старият бряст събра голяма част от общите гласове и така еднозначно се изпълни идеята на конкурса. Най-обичаното дърво е Старият бряст в Сливен.

 

История на Старият бряст в Сливен

Историята на Стария бряст започва преди около 1100 години, когато е бил малка фиданка. Само си го представете - пред него е минала почти цялата бурна история на България. Той е едва 200 години "по-млад" от нашата държава. От биологична гледна точка то е от вида Полски бряст (Ulmus minor). Дървото е символ на град Сливен и през годините покрай него са преминавали всички по-значими събития на града. Дървото е толкова вкоренено (буквално и преносно) в Сливен и жителите му, че много от жителите си уговарят срещите под него. Също така Старият бряст е част от герба на Сливен, а в миналото при него се е измервала надморската височина на града. Със сигурност дървото ще остане като символ на града и за идните поколения.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Старият бряст в Сливен е дърво на годината:

Източник на снимката: Официален сайт на конкурса - http://treeoftheyear.org/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори