Странните места по света: Островите Изу

Или защо хората на снимката носят противогази?

Travel Steps 6212 30-06-2013

Преди няколко дни попаднах на интересна снимка от сватба. Необичайното беше, че всички хора от снимката носеха противогази. Първоначално реших, че става дума за артистичен поглед на някой фотограф или сцена от филм. Проверявайки, бързо разбрах, че снимката е съвсем реална и не е плод на сюжет от холивудски филм. Така стигнах до островите Изу и тяхната история.

 

Странните места по света - Островите Изу

Защо тези хора носят противогази? Островите Изу са част от територията на Япония и по-точно намират се  на около 100 километра от столицата Токио. Както навярно знаете Япония е сред най-сеизмично активните части на света. Местните винаги са имали проблем с редовните изригвания на подводния вулкан Медзин. Освен трусове, вулканът изпуска в атмосферата огромно количество отровни газове. За да е пълно неспокойствието на местните, рядко изригващият вулкан Ояма, намиращ се на остров Миякедзима започнал продължителна активност. Това наложило спешна евакуация на жителите на острова, а опасните изригвания продължили цели 4 години, през които Миякедзима бил необитаем и дори полетите до острова били прекратени.

 

Завръщането на обитателите

През 2005 година, 5 години след евакуацията, нивата на опасни газове спаднали достатъчно, за да бъде разрешено на местните да се върнат на острова. Имало обаче условие - трябва да носят навсякъде със себе си противогази. Разбира се, жителите не носят маските през цялото денонощие, но трябва винаги да са им под ръка, в случай на ново изригване на опасни газове от вулкана.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Островите Изу:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори