Събития през септември

Кой са събитията през месец септември 2014

Travel Steps 3201 06-09-2014

Преди всичко искаме да ви честитим Съединението - честит празник българи! Септември месец е славен за българската история тъй като в него са се случили две от най-важните събития в нея - Съединението и Независимостта. Освен тези два празника има и други интересни събития в България и извън нея.

 

Днес, 6-ти септември - Съединението

Днес 3 6-ти септември - денят на Съединението. Днес се навършват 129 години от обединението на Княжество България и Източна Румелия. След 1878 България е частично свободна, като голяма част от българите продължават да са под чуждо владичество. Това до голяма степен се променя през 1885 година, когато Княжество България обявява обединението с несправедливостта наречена "Източна Румелия". Единствена се противопоставя Сърбия, подкрепяна от Австро-Унгария, като напада България. Това води до следващия триумф в нашата история - българската победа в Сръбско-българската война.

Днес, празникът ще бъде отбелязан най-значимо в старата ни столица Велико Търново. Там, в крепостта Царевец ще се състои забележителното шоу Звук и светлина. То е едно от най-интересните неща във Велико Търново, като гледката пленяваща и възхитителна.

 

Нощ на музеите в Пловдив

Ако все още не знаете на 5 септември 2014 година Пловдив беше избран за Европейска столица на културата през 2019 година. Освен през месец май, когато е световния ден на музеите, в Пловдив се провежда и втора нощ. Тя е през септември и тази година ще се проведе на 12 и 13 същия месец. Музеите и галериите в Града под тепетата ще бъдат отворени до след полунощ, а входът за посетители ще бъде свободен. Тази година ще се проведе десетото издание на Нощта на музеите в Пловдив.

 

17 септември ден на София

На 17 септември е празникът на София. Всяка година датата се отбелязва с тържества и различни мероприятия през целия ден. Тази година също се очакват празненства, макар да не е съобщена подробна програма. В страницата на Дирекция "Култура" към Столична община е съобщено за издигане на знамето на София и тържествен водосвет в 11:30 пред храма Света София. От 18:30 през Народния театър Иван Вазов ще се проведе връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

 

22-ри септември - Независимостта на България

На 22-ри септември 1908 година България обявява своята независимост и по този начин окончателно скъсва с влиянието на Османската империя. Това е сред най-големите празници за нас, редом до 3 март и 6 септември. Все още няма информация за организирани събития по случай Независимостта, но по всяка вероятност те ще бъдат обявени през идните седмици.

 

Октоберфест 2014 - Мюнхен, Германия

Есента е времето на един от най-големите празници в света. Годишно на Октоберфестсе събират около 6 милиона души, което е едно от най-големите събирания на хора в Европа. Началото на празника е дадено през 1910 година на площад Терезиенвийзе в Мюнхен, където се провежда и до днес. През 2014 година Октоберфест започва на 20 септември и ще приключи на 5 октомври. Разбира се, в центъра на фестивала е известната баварска бира, която специално за случая е с по-високо алкохолно съдържание. Освен качествена бира, може да се насладите и на големи количества от най-хубавата мюнхенска и баварска храна - вурст, бретцели и други типични за този район храни. Наздраве!

 

Още по темата

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Събития през септември:

Заглавна снимка: hdwallpapers.in

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори