Сурва 2014

Разберете как премина фестивалът за маскарадни игри Сурва 2014

Travel Steps 2650 27-01-2014

Последната седмица на януари се провежда големият фестивал Сурва. Сурва е фестивал за маскарадни игри и традиционни костюми от Пернишка област. Тази година се състоя 23-я фестивал, който събра около 6000 кукери от 8 държави в Перник през мразовитите януарски дни. Всичко започна в петък и продължи до неделя, когато ще бъде обявен и победителят тази година.

 

Пътят до Перник

Зимата закъсня, но все пак дойде и то с пълна сила. За малко повече от ден всичко в Западна България побеля и в един момент студът беше на път да провали тазгодишното издание на Сурва. За щастие това не се случи. Пътят до Перник беше в изключително лошо състояние. Добре, че нямаше голям трафик. Настилката беше покрита от пресен сняг, който продължаваше да вали. С повишено внимание стигнахме до миньорския град и се ориентирахме към центъра на града, където се провежда фестивалът Сурва.

 

Сурва 2014

Звуците на кукерите се чуваха от далеч и наближавайки центъра беше трудно да се разминаваш с хората. Приятната миризма на току що приготвена скара се носеше навсякъде и набързо привлече вниманието ни. Пристигнахме към средата на деня и много от групите вече бяха минали. Имаше много зрители и беше трудно да намериш място близо до централния кръг, където кукерите представят костюмите си. В един момент температурите явно паднаха, вятърът се усили, а и снегът също. Промяната на времето по никакъв начин не повлия на кукерите, но отказа част от зрителите и тълпата се разреди. Когато валежът намаля, хората отново се скупчиха около кукерите.

 

Костюмите

Костюмите за Сурва бяха впечатляващи. Плод на много време и много труд. Имаше групи с над 100 участници, което означава изработка на над 100 различни костюми. Повечето бяха традиционни - изработени от птичи пера и овчи кожи, но имаше и други, направени от ежедневни дрехи. Групите бяха изключително креативни, като една от тях беше включила старо трабантче в представлението си, а други пък бяха придружени от каруца, дърпана от магаре. В една от сградите до площада имаше сергии, където майстори показваха нагледно как се правят кукерските маски и костюми. Може да не вярвате, но изработката на една кукерска маска изисква много време и майсторство.

 

На свечеряване приключи и тазгодишното издание на Сурва. Любопитно е да се каже, че тази година участваха групи от Сардиния и чак от Индонезия. Трудно ми беше да повярвам, че групата е пропътувала цялото разстояние от Индонезия до България, за да участва, но това беше факт! Също така Сурва получи голямо признание и от National Geographic, като списанието класира Перник в "Топ 15 на най-препоръчваните дестинации през зимата". Изживяването беше прекрасно и всички групи се бяха подготвили подобаващо! Дано Сурва 2015 бъде още по-впечатляваща!

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Сурва 2014:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори