Денят на любовта по света

Какви са традициите за Свети Валентин по света

Travel Steps 5105 14-02-2015

Денят на любовта е сред празниците, които се празнуват по целия свят. Обикновено на него влюбените двойки засвидетелстват своята любов към половинката си, но не навсякъде обичаите са същите. Нека разберем повече за традициите около Свети Валентин в различните части на света.

 

Япония, Южна Корея и Тайван

В Япония жените обикновено са доста срамежливи и не е прието да показват публично емоциите си към някой мъж. На 14 февруари нещата са различни, защото тогава жените подаряват на този, който обичат шоколади. Тази традиция започва през 1936 когато базираната в Кобе компания Morozoff пуска реклама на своите шоколадови продукти на Свети Валентин. Целта е била да привлекат вниманието на чужденците към себе си, но ефектът е доста неочакван. До 60-те години на миналия век и други производители на шоколад са се обединили, за да увеличат приходите. Японската култура е известна с вниманието към детайлите и подобно на много други области, японците не се задоволяват от това просто да подоратя шоколад. Има различни видове шоколади, които подхождат за определени ситуации. Например има един тип шоколад за вашата половинка и друг за официални отношения - за някой колега или шеф.

Разказът за шоколадовите компании не свършва дотук. През 80-те години производителите решават да направят нов ход, за да увеличат продажбите си. Така създават Белия ден (White day), който е точно 1 месец след 14 февруари - на 14 март. На него е прието мъжете, получили подарък за Деня на любовта да върнат жеста на жените. Разбира се, това става чрез голяма рекламна компания и продължава да носи приходи на производителите на шоколадови изделия.

В Южна Корея традицията наподобява тази в Япония. Мъжете и жените си разменят шоколади, свидетеластващи за отношенията помежду им. За разлика от Япония, в Южна Корея месец след Белия ден е Черния ден - 14 април. Има традиция на него тези, които не са получили шоколад на Св. Валентин или Белия ден да ходят на ресторанти и да вечерят бели оризови спагети със специален тъмен (черен) сос. Смята се, че това ястие се използва като символ на необвързания живот.

В Тайван традицията е абсолютно същата като тази в Япония и Южна Корея. Разликата обаче е, че дните са обърнати. В Тайван мъжете подаряват шоколад и подаръци на жените на Св. Валентин, а е жените им връщат жеста на Белия ден - 14 март.

 

Скандинавия

В миналото Св. Валентин не се е отбелязвал в Дания и Норвегия, но с навлизането на западната култура това се променило. В днешно време в двете държави са измислили свой начин да отбележат деня и да хората да покажат любовта си един на друг. Една от традициите е мъжете да изпращат кратки любовни писма в рими. Получателката от своя страна трябва да познае кой й изпраща писмото само чрез няколко малки улики.

Във Финландия и Естония Св. Валентин се отбелязва повече като ден на прителството отколкото на романтиката. И в двете държави местното название на 14 февруари значи "Ден на приятелите". Хората разменят подаръци и картички помежду си. Все пак денят е популярен като подходящ момент за годеж.

 

Словения

В Словения отбелязването на 14 февруари много наподобява това у нас. Денят не е смятан за ден на любовта, макар културата на Св. Валентин да навлиза сред младежите в страната. 14 февруари е смятан за първия работен ден на полето и на него словаците отбелязват наближаващата пролет. Както у нас на Трифон Зарезан (който както знаем също е на 14 февруари), така в Словения имат празника Здравко. На него символично се подрязват лозите и се празнува края на зимата и идването на пролета, въпреки че земята на места е все още заледена. Началото на земеделския сезон идва през март.

Словаците празнуват Деня на любовта на 12 март

 

Англия и Уелс

В Англия и Уелс Свети Валентин е ден, в който необвързаните имат шанс да открият партньор. Прието е хората да подаряват тези, които обичат, подаръци, бонбони и цветя. Заедно с тази традиция съществува и фолклорна легенда за Свети Валентин. Подобно на Дядо Коледа и за този празник съществува герой. Той е наречен Jack Valentine. Легендата гласи, че Джак се промъква през нощта на Св. Валентин в стаята на децата и им оставя дребни подаръци и лакомства.

Не е ясно как и кога е започнала тази традиция, но и в днешно време англичаните се стремят да я запазят и предават на следващите поколения.

 

Франция

Франция носи титлата на една от най-романтичните държави в света. Това автоматично включва и някои интересни обичаи за Денят на любовта. Във Франция има обичай, наречен "une loterie d'amour", което в превод означава "рисуване за любовта". Традицията включва само необвързаните мъже и жени. Те трябва да отидат до отсрещната къща и да потърсят там своята бъдеща половинка. Ако мъжете не харесат жената отсреща те могат да я подминат и да потърсят друга. В края на мероприятието жените, които не са избрани се събират и показно изгарят вещи на мъжете, които са ги отхвърлили. Както сами се досещате тези неща могат да обидят участниците и често "празненствата" излизали от контрол се превръщали в бедствие. Заради това френските власти били принудени да забранят тази традиция.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Денят на любовта по света:

Информация: http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/02/10-strange-wonderful-valentines-day-traditions-from-around-the-world/

Заглавна картинка: valentinesdayquotewishes.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори