С техника на планина - проблеми и решения

Как да предпазим техниката докато сме в планината.

Travel Steps 3626 02-09-2013

Във времето през което живеем техниката е навсякъде около нас. С развитието и популяризирането на туризма у нас все повече туристи носят със себе си различни модерни пособия като смартфони, таблети и други джаджи в планината. Планината обаче не е най-подходящото място за носене на техника, тъй като тя може лесно да бъде увредена.

 

Основни рискове

Основните рискове за техниката в планината са повреда и загуба. Освен тях обаче има и други обстоятелства, които да възпрепятстват използването на носените от вас джаджи. В планината не винаги има обхват и интернет връзка, а голяма част от функциите на преносимите телефони и компютри зависят от точно от тях.

 

Решение №1 - Не носете техника с вас

Като цяло не е препоръчително да ходите в планината със скъпи телефони или други мобилни технологии. Почти всички нашумели модели са направени така, че да бъдат максимално тънки и леки, но не и здрави. Едно изпускане може да повреди трайно вашия смартфон, а това може да стане много лесно в планината. Телефонът може да изпадне в джоба в докато се катерите по някоя пътека или пък да се спънете в нещо и да го изпуснете. Падане върху остър камък би означавало, че с тъч скрийн дисплея е свършено.

 

Ако все пак носим с нас техника в планина, как да я защитим?

От личен опит знам, че смартфоните са много функционални и има апликации, които биха ти помогнали много в планината като например GPS, компас, крачкомер, хронометър и други. Всички те зависят от едно единствено нещо - батерията. На голяма част от модерните телефони при нормално използване батерията се изхабява за около 24 часа. Ако предприемате няколкодневен поход задължително трябва да вземете зарядно с вас. В против случай, просто мъкнете излишно скъпа, пластмасова кутия. Ако пък отивате само за няколко часа или ден сред природата - обърнете повече внимание на следващите редове.

 

Как да запазим батерията на телефона си

Още малко личен опит - за 5-6 часа в планината, без да съм говорил по мобилния си и без да съм го използвал по какъвто и да е начин, батерията ми падна напълно. Причината е проста - в планината няма обхват, а в такъв случай телефонът отчаяно се опитва да се свърже с някоя клетка. Това, естествено, води до голям разход на батерия и след няколко часа тя ще бъде похабена напълно. Напразно. Когато смятате, че няма да имате обхват (което е нещо почти задължително в планината) включете телефона си на Самолетен режим (Airplane mode). Самолетният режим изключва сим картата ви и няма да може да провеждате разговори и да изпращате/получавате съобщения. Затова пък ще може да използвате всички останали функции на телефона си, а в края на деня батерията ви ще е спаднала съвсем малко.

 

Как да предпазим техниката си от повреда

Както вече казах най-добре е да не носите скъпи джаджи в планината. Щом сте тръгнали с тях, вече трябва да помислите как да ги предпазите от счупване, намокряне или друга повреда. Първо - купете калъфка, която е подсилена с пластмасови елементи. Тези калъфки (наричани още "кейсове") са почти задължителни за ежедневната употреба на таблетите. Пластмасата ще защити вашия смартфон или таблет от удари и най-вече неговият дисплей.

Дъждът е другият голям враг на всяка техника. При дъждовно време е нужно да носите със себе си водоустойчив калъф, но ако не разполагате с такъв просто вземете полиетиленов плик за дискове със закопчалка. Плътното закопчаване ще предпази телефона ви от водата. Най-обикновен плик също може да свърши работа, но не е толкова сигурно.

Дръжте ценните за вас вещи, били те техника, документи или ключове, в джобове с цип. Винаги проверявайте за дупки в джобовете и редовно проверявайте дали всичко е на мястото си.

 

Още съвети в планината

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за С техника на планина - проблеми и решения:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори