Улуру - Свещено място или забележителност в Австралия

Улуру е сред най-интересните забележителности в света.

Travel Steps 11783 09-06-2013

Скалата Улуру или наричана още Ейърс рок се намира в Австралия, почти в геометричния център на страната. Тя е една от забележителностите в Австралия и в близкото минало присъстваше почти на всяка картичка от страната. Улуру е изключително отдалечена от големите австралийски градове на източния бряг, в които е съсредоточен голяма част от туристическия поток в страната. Това прави екскурзията до скалата продължителна, тъй като точното й местоположение е в една от най-обезлюдените части на планетата. Най-близкият голям град се намира на цели 350 километра. Всички тези неща превръщат Улуру в едно тайнствено, но пленяващо с красотата си място.

 

Какво представлява Улуру (Ейърс Рок)?

Улуру е огромен скален монолит, силно открояващ се насред околната пустош и равнина. Ерозията е изваяла причудливата му форма в течение на милиони години. Цветът на Ейърс Рок е червеникав, но на места може да е дори виолетов. Размерите на скалата са впечатляващи - дължината й около 8 километра, а височината е 318 метра. Първият, който описва Улуру е австралийският изследовател Ърнест Гилс, допринесъл изключително много за опознаването на централните земи в Австралия. Трябва да знаете, че скалата е далеч по-живописна, когато е гледана от земята. От въздух е трудно да бъде различена въпреки специфичната си форма. Ейърс Рок често присъства в класациите за най-красивите природни забележителности, а според много туристи и туристически портали, залезът над Улуру е сред най-красивите неща, които човек може да види. Златистите слънчеви лъчи се спускат над червеникавата скала и променят цвета й до нюанси, които просто не могат да бъдат описани с думи.

 

Улуру - просто забележителност в Австралия или нещо повече?

Първите следи от хора в района на Улуру, даттират отпреди 10 000 години, оставени от живялите по онова време аборигени. Дълги години скалата е била наричана Ейърс Рок (или Айрес Рок), но през 80-те години на миналия век е взето решение за официално име да бъде прието "Улуру". Улуру е начинът, по който аборигените наричат скалата от незапомнени времена. За аборигените Улуру не е просто скала насред пустинята, а свещено място. Според коренните жители на Австралия, под Улуру има огромна кухина и мощен енергиен източник в тази кухина. Навсякъде из склоновете на планината се виждат скални рисунки, в която аборигените са описвали своят бит и вярванията си, свързани с Улуру. За тях това не е просто забележителност, а свещено място. Интересно е да се спомене, че някои рисунки са изсечи преди над 10 000 години, но следващите поколения са ги обновявали, с цел да бъдат запазени.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Улуру - Свещено място или забележителност в Австралия:

Снимка на Улуру и информация: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BB%D1%83%D1%80%D1%83

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори