По стъпките на Вазов: Вазовата пътека

Да посетим мястото, вдъхновявало Иван Вазов

Travel Steps 6460 04-10-2014

Вероятно сте чели произведението на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа". Малко хора, обаче знаят, че прототипа на дядо Йоцо всъщност е реален човек. Мястото е дефилето на река Искър, а времето - края на 19ти век. Искърското дефиле е изключително живописно най-вече през есента. Стръмните склонове на Стара планина, спускащи се към Искър са обагрени в хиляди есенни цветове. От кафяво до жълто, червено, а на места все още се вижда и зеленина. В тази част на България преди век е обичал да се разхожда и самият Иван Вазов. Освен полученото вдъхновение за разказа "Дядо Йоцо гледа", тук Вазов е написал и част от известните си пътеписи (Малко известен факт е, че Иван Вазов е писал пътеписи).

 

По стъпките на Иван Вазов...

Вазовата пътека се намира между село Заселе и Гара Бов. Спорно е кой начин е най-добрият за да стигнете до Гара Бов - от София времето е едно и също с влак и кола. Естествено, по-удобният начин е с кола. От гарата тръгвате по шосето и скоро ще видите табелка, сочеща накъде е Вазовата пътека. По цялото си протежение пътеката е много добре маркирана и всички завои и чупки са отбелязани с табелки. Не, че има къде да се загубите.

По пътя си ще минете в долната част на водопада Скакля - висок 85 метра. В края на лятото и началото на есента притокът му е съвсем малък и е възможно водопадът да е пресъхнал. След около половин час ще стигнете и до горната част на Скакля. От там се открива красива гледка към Гара Бов и отсрещните възвишения на Стара планина. В района се намира и Злия камък, на който дядо Йоцо е "гледал" към символът на "Нова България" - влакът.

 

Още информация за Вазовата пътека:

Очаквайте скоро снимки от Вазовата пътека!

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за По стъпките на Вазов: Вазовата пътека:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори