Странните места по света: Вратата към ада

Едно уникално, но малко известно място край Дарваз, Туркменистан

Travel Steps 25098 19-05-2013

Близо до малкото градче Дарваз в Туркменистан се намира чудноватото природно явление, наречено от местните "Вратата към ада". Всъщност, природата има съвсем малка "вина" за явлението.

 

Как се е образувала Вратата към ада?

Всичко започнало през далечната 1971 г. когато учени от тогавашния Съветски съюз са изпратени да проучат района за наличието на природен газ. Е, постигнали това, за което отишли - открили залежи на природен газ. Оказало се, обаче, че под повърхността има огромна подземна пещера и копаенето по време на проучванията нарушило стабилността й. Повърхността пропаднала и оставила дупка с диаметър близо 70 метра и дълбочина около 20 метра.

За да попречат на свободното изтичане на отровен газ, геолозите решили, че е най-подходящо да възпламенят дупката. Очаквали изпуснатата газ да изгори до няколко дни и след това да продължат безопасно работата си по обекта. За тяхна неприятна изненада газта не само не изгоряла за няколко дни, но и продължава да гори до днешни дни - над 40 години след аварията.

Дали е било правилно или грешно решението им за запалването на газта не може да се каже категорично, но е факт, че през четирите десетилетия във Вратата към ада са изгорели огромни количества газ. Така, в наши дни сме свидетели на явлението Вратата към ада, дължащо се на природата, с малко помощ от човешката грешка!

 

Как да стигнем до Вратата към ада?

Вратата към ада се намира в отдалечен район в пустинята Каракум, почти в географския център на Туркменистан. Проблемът идва от това, че главните туркменистански градове са разположени край границите на страната. Достъпът до централната му част е силно ограничен заради пустинята. Дарваз и Вратата към ада се намират на около 260 километра от столицата Ашхабат. Пътят е почти прав участък, но липсата на населени места го прави опасен.

Вратата към ада е изключително зрелищно да се наблюдава нощем, когато прилича на огромна пещ, насред пустушта на пустинята Каракум.

 

Точно местоположение: Точното местоположение на Вратата към ада е 40.252611, 58.439389.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Вратата към ада:

Информация: wikipedia.org

Източник на заглавна снимка: photoree.com/photos/permalink/10457953-98073722@N00

Източник на втора снимка: melwynsblog.blogspot.com

Източник: wikipedia.org

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори