Няколко забележителности близо до Пловдив

Идеи за разходка извън Пловдив

Travel Steps 10998 01-05-2015

Пловдив освен, че е вторият по големина град в България се намира и почти в центъра й. Това означава, че много от българските забележителности са по-близо и по-лесно достъпни. Друго предимство пред пловдивчани е, че теренът около града е равен и на почти липсват естествени пречки като ждрела и планински проходи, които да затрудняват пътуването. На вашето внимание сме подбрали 3 от многото места, които може да посетите през почивните дни със семейството или приятелите си. Приятно четене!

 

Асеновата крепост

Асеновата крепост е нашето първо предложение за разходка извън Пловдив. Крепостта се намира малко след Асеновград - на около 21 километра от Пловдив. Смята се, че на това място е съществувало укрепление още от времето на Траките. Пред 9-ти век се използва от Византия основно да защитава пътя от Беломорието. Мястото на Асеновата крепост не е случайно - теренът в околността е труднопроходим и всякакви чужди набези биха били лесно спрени. Тя е кръстена на цар Иван Асен II, който извършва дейности по възстановяването й с цел да я подсили.

 

Бачковски манастир

Второто предложение е Бачковският манастир - вторият по големина манастир в България. Той е един от 11-те манастира, част от Стоте национални туристически обекта. Намира се на около 30 километра от Пловдив, 10 километра след Асеновград. Много добра идея е да посетите Бачковския манастир и Асеновата крепост в един ден, тъй като и двете забележителности се намират в една посока и са сравнително близо до Пловдив.

Историята на манастира започва през 11-ти век, но през 16-ти век запада, поради османската власт в този период. Интересно е да се спомене, че в Бачковския манастир се смята, че се намира гробът на Патриарх Евтимий. Това обаче са само предположения, тъй като няма ясни доказателства, а много учени определят твърдението като слух.

В днешно време Бачковския манастир е сред най-посещаваните манастири, отворени за посетители. От години районът около него се е превърнал в място за продажба на сувенири и различни неща, произвеждани в Родопите.

 

Работно време на Бачковския манастир

  • Всеки ден от 08:00 до 17:00 часа

 

Тракийски култов комплекс в Старосел

Последната забележителност до Пловдив, която сме решили да ви представим е Тракийският култов комплекс в Старосел. За разлика от предишните две, този път се отправяме на север към село Старосел. Тракийският комплекс е на малко над 50 километра от Пловдив, което означава, че е почти невъзможно да го комбинирате с посещения до Бачковския манастир и/или Асеновата крепост.

Комплексът е един от многото останки от културата на Траките по нашите земи. В него ще може да разгледате антични храмове и гробници на над 2000 години - смята се, че началото на Комплекса в Старосел датира от 5-ти век преди Христа, но е открит чак през 2000 година от професор Георги Китов. В Култовия комплекс в Старосел се намира и единствената гробница на герой с колонада в Тракия - нарича се могила "Хоризонт".

 

Още информация, свързана с Траките

 

Карта на забележителностите близо до Пловдив

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Няколко забележителности близо до Пловдив:

Снимка: http://obichamdapatuvam.files.wordpress.com/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори