Най-големите забележителности в Дубай - Продължение

Още няколко интересни забележителности в Дубай

Travel Steps 12836 26-04-2013

В първото десетилетие от новия век, Дубай се превърна в една от най-предпочитаните дестинации за екскурзии и почивки и бързо се изкачи по стълбицата на топ-дестинации в света. Всичко в Дубай е красиво, модерно и екзотично. Модерни небостъргачи, подредени улици, модерни и богати молове, изкуствени острови и всичко това с неподправим екзотичен арабски привкус! През последните няколко години Дубай отстъпи челните позиции на други проспериращи туристически дестинации. Причината за този отлив в никакъв случай не се крие в негативна промяна в качеството на обслужване, например, или липса на забавления. Дубай продължава да изненадва посетителите си, тъй като се мени постоянно. Ако сте посещавали малкото емирство преди, то със сигурност сега ще откриете нови забавления и забележителности. В предишната статия ви разказахме повече за най-големите забележителности в Дубай, тези, които винаги са на първа страница - Бурж ал Араб, Бурж Халифа, Ски пистата в Дубай. В настоящата ще опознаете не-толкова бляскавите забележителности в Дубай, но въпреки това интересни и някои от тях показващи миналото на Дубай, преди откриването на ценните залежи от природен газ.

 

Разходки в Пустинята

Пустинята е неделима част от Дубай. Тя е миналото, настоящето и бъдещето на емирството. Когато Дубай е било още малко рибарско селище, местните е трябвало да живеят в пустошта и да се справят с трудностите, които им предоставя тя. В днешно време, пустинята продължава да е важна част за Дубай, сигурно се чудите откъде идва целия този пясък за построяването на грандиозните проекти Светът и Палмите (за които ще стане дума след малко). Е, той идва точно от Дубайската пустиня. Освен това е една от най-големите атракции, която се предлага на туристите е разходката из нея. Можете да се разходите из дюните на пустинята с джип (наричано още джип сафари), каран от професионален арабски шофьор, да яздите камила или пък да карате АТВ из безкрайните пясъци. Предлага се и престой в селище, показващо как са живели дубайците в миналото.

 

Голф игрищата на Дубай

С привличането на богати туристи, в лицето на бизнесмени и кино и музикални звезди, голфът стана популярен спорт в Дубай. Голф игрищата никнат като гъби в емирството и сега любителите на голфа могат да избират из десетки различни терени. Друга причина голфът да се разпространи толкова бързо е, че Дубайският климат е относително мек. Въпреки големите горещини през лятото, няма големи температурни разлики през годината. Игрищата са проектирани с много палми и постройки в типичен арабски стил. Палмите и зелените голф игрища не бива да ви изненадват, тъй като навсякъде в Дубай може да видите зеленина и свежи дървета, независимо от факта, че се намирате насред пустинята и Арабския полуостров. Всичко това е плод на много грижа и внимание от страна на управляващите и местните. В последно време Дубай е организатор на много и големи голф турнири, които събират професионални голфъри от цял свят.

 

Изкуствените палми

Дубай се прочу и влезна в световните туристически и бизнес списания главно заради грандиозните си строежи. Бляскавият хотел Бурж ал Араб, най-високата сграда в света, ски писта насред Арабския полуостров и още. Един от най-грандиозните проекти на Дубай е все още в строеж. Това са Изкуствените палми, лежащи във водите на Персийския залив. Проектирани са цели три изкуствени палми в Дубай, но са завършени само две. Това са Палмата Джумейра, която беше и първата структура от този род и Палмата Джебел Али - значително по-голяма от Джумейра. Строежът на най-голямата проектирана палма, Дейра, засега е спрян, заради липса на средства и финансовата криза. Върху Палмите са построени множество хотели и скъпи къщи, но не е задължително да притежавате имот, за да се разходите и да поснимате красивите гледки, които се откриват към самия Дубай - неговите небостъргачи и крайбрежие. Разходката ще бъде още по-приятна, ако е по залез слънце.

 

Пазарът за злато в Дубай

Арабските държави са известни с търговията, безкрайните пазари и златото. Златото, може би е част от културата на арабите и няма нищо общо с блясъка на Дубай, придобит последните години. Покритият пазар за злато се намира в район Дейра, близо до гореспоменатата, недостроена, палма Дейра. Изглежда като типичният арабски пазар - неособено широка, покрита, улица, с магазини от двете страни. Има стотици магазини, които предлагат най-различни златни  и в много редки случаи сребърни накити. Цените се определят и тежестта на бижутата и колко е сложна изработката им и поради това се променят постоянно. Дори и да нямате желание да купувате злато, Покритият пазар е забележителност в Дубай, която трябва да бъде видяна. Магазини за злато може да откриете не само тук, ами из цял Дубай. В почти всеки мол има магазини за злато и бижута, но на Покрития пазар за злато ще може да се докоснете до една вече отминаваща епоха за местните араби. На този пазар се стичат майстори златари от цяла Азия, желаещи да продадат изработките си. Клиентите също са от най-разнообразни точки на света. Няма да е грешка ако се каже, че този тип пазари в Дубай са едни от малкото останали места в днешно време, където човек може да види пъстротата на различни хора и култури от всички краища на земното кълбо.

Бележка: В арабския свят тези типични пазари са познати под името "сук".


Още по темата:

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-големите забележителности в Дубай - Продължение:

Снимка на голф игрище в Дубай: http://drivelinegolf.com

Снимка на Дубайската пустиня и Пазарът за злато: http://off-the-path.com

Въздушна снимка на Палмите в Дубай: http://wallpapers.alafoto.com

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори