Заливът Халонг - райското кътче във Виетнам

Халонг - едно от най-красивите кътчета във Виетнам

Travel Steps 8409 06-12-2016

Дълбоко във Виетнам, където водите на Южнокитайско море срещат сушата се намира едно красиво, направо райско място - заливът Халонг. Заради отдалечеността му от външния свят и политическата обстановка в региона, заливът е останал десетилетия потаен и непокътнат. Макар да е познат на виетнамците от повече от 500 години, чак през 1994 Халонг получава международна популярност. Това се случва след добавянето му към Списъка на ЮНЕСКО.

 

Къде се намира Халонг и как да стигнем до залива

Заливън Халонг се намира в североизточната част на Виетнам, близо до едноименния град Халонг. Градът е голям - наброява повече от 200 хиляди жители, а на малко над 150 километра от него е и столицата на Виетнам - Ханой. Повече от лесно е да стигнете до град Халонг, тъй като той е сред най-големите туристически забележителности в района. Основният изходен пункт е Ханой, където ще откриете много туристически компании, които предлагат екскурзии и круизи до Халонг. Ако сте решили да не давате излишни пари на агенциите трябва да потърсите маршрутки или мини бусове, които пътуват към залива. Има редовни линии и цените са около 5$ на човек.

 

Ако желаете да сте напълно независими може да наемете кола. Това е най-удобният начин да стигнете до залива Халонг, но той ще ви струва и повече пари. Цената варира, но принципно е около 85$ на ден. Важно е да споменем, че с автомобил ще стигнете и много по-бързо, тъй като бусовете правят по няколко спирания преди да достигнат град Халонг.

 

Може да стигнете до Халонг и с влак, което е малко нетрадиционен начин, но със сигурност ще видите много неща, които обикновеният турист няма да има възможността. Билетите струват около 10$ в посока, но влаковете често закъсняват, а понякога пътуванията са отменени без предупреждение. Като прибавим и опасността да станете жертва на престъпление, не ви препоръчваме този вариант.

 

Вече веднъж пристигнали в града ще е лесно да стигнете и до залива. В Халонг Сити има много пристанища, някои от които работят специално за туристическата индустрия и с организирането на круизи до и около залива. Тук вече трябва сами да изберете или да се доверите на вашия екскурзовод (ако имате такъв). Агенциите предлагат различни видове обиколки от евтини до луксозни и скъпи. Средната цена на човек е между 120 и 150 щатски долара. Под 100$ трудно ще намерите някой да ви разходи до залива, но дори и да намерите се пазете от измами. По-добре е да дадете 10-20 долара отгоре и да знаете, че ще прекарате добре, отколкото да ги спестите и това да развали разходката ви до залива Халонг.

 

Какво да правим край залива Халонг

Сигурно се досещате, че не са много нещата, които може да правите край залива Халонг. А и не е нужно - все пак сте на почивка. Вече споменахме най-интересното преживяване - круиз с кораб около залива. Обикновено е пълно с тълпи от хора, така че ще е трудно да намерите време за плаж. Задължително обаче пробвайте някои от местните ястия, например Гат гу и Ту хай и напитката Нган, която мое да откриете само в тази част на Виетнам.

 

Още информация за Виетнам

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Заливът Халонг - райското кътче във Виетнам:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори