Земята без лед

Как ще изглежда Земята ако няма лед?

Travel Steps 4945 05-11-2013

От няколко години насам топенето на ледовете в световен мащаб се превърна в болна тема. Доколко това нещо е притеснително и до колко не е продължава да има спорове сред научните среди и хората като цяло. Като основна причина за повишаването на температурата на Земята е сочено човешкото влияние. Огромните електроцентрали и заводи навсякъде по света бълват огромно количество въглерод в атмосферата. Въглеродът е парников газ и по-голямото му насищане в атмосферата означава повече задържана топлина и следователно - повишаване на температурата.

От National Geographic са направили интересна интерактивна карта как ще изглежда земята ако всичкия лед на Земята се стопи. Ето и няколко думи преди да видите и самата карта:

 

Африка

Честно казано ефектът върху Африка ще е най-малък. Въпреки че ще е залята само малка част от крайбрежието на континента под водата ще попаднат важни градове като Кейп Таун, Лагос, Александрия и Кайро. Последните два ще станат жертва на река Нил и нейната делта, давала им живот през последните 7000 години.

 

Северна Америка

Северна Америка и в частност Съединените щати будят най-голямо безпокойство. Космополитните Ню Йорк, Сан Франциско, Сан Диего и Лос Анджелис ще бъдат потопени. Столицата Вашингтон ще е се превърне в крайбрежен град. Цяла Флорида ще е под вода, а от Маями, Ню Орлиънс и Хюстън няма да е останал и помен. Куба на практика няма да съществува.

 

Южна Америка

Най-голямата речна система в света - река Амазонка ще стане част от Атлантическия океан. Водите на океана ще са се врязали дълбоко в джунглата и ще стигат до средата на Южна Америка. Главни градове като Буенос Айрес и Монтевидео ще бъдат потопени. По-голямата част от Парагвай ще е под вода, а столицата Асунсион ще е крайбрежен град. Рио де Жанейро и Лима също ще имат проблеми с водата, но няма да бъдат заличени.

 

Европа

Стигаме и до нашия континент. Важни градове като Лондон, Амстердам, Брюксел и Стокхолм ще са напълно заличени. Санкт Петербург ще е под вода, също както и голяма част от Русия - водите на Каспийско море и тези на река Волга ще залеят големи площи от Европейска Русия.

Колкото до България, голямото средно надморско равнище на страната ще ни предпази от прииждащите води. Градовете край Дунав като Видин, Русе и Лом ще бъдат вероятно под вода. Същото се отнася и за части от Варна и Бургас. Вътрешността на България ще бъде защитена.

 

Азия

Пораженията над най-населения континент ще бъдат огромни. Може би най-тежки сред останалите континенти. Огромни градове и важни центрове като Шанхай, Хонконг, Багдад, Токио и Сингапур ще бъдат заличени. Градовете, намиращи се в делтата на река Ганг ще бъдат също под вода.

 

Австралия и Океания

Най-големият град в Нова Зеландия Оукланд ще бъде под вода. Градовете Сидни и Мелбърн в Австралия ще имат също сериозни проблеми. По всяка вероятност всички острови от Тихия океан няма да съществуват или пък ще бъдат необитаеми. Насред Голямата австралийска пустиня ще има огромен воден басейн.

 

Антарктида

Сигурно сте забравили за Южния полюс! Ще има още една напълно суха територия - Антарктида, която днес е изцяло покрита с лед.

 

Ето и препратка към интерактивната карта на Nat Geo - Земята без лед

 

Какви са шансовете това да се случи?

Според National Geograhic пълно разтапяне би се случило в продължение на 5000 години и то ако човечеството изгори до край всичките си запаси от въглища, петрол и газ. Нещо, което е невъзможно на практика. За последен път Земята е била без лед преди 30 милиона година, което доказва едно нещо - при равни други условия, дори човечеството да предизвика топене на ледовете и глобално затопляне, това ще унищожи човешкия вид, но не и живота на Синята планета.

Присъединете се към нас във Facebook за още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Земята без лед:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори