Витоша: хижа Алеко - местност Златни мостове

хижа Алеко - Платото, почивен дом Бор - местност Златни мостове

Travel Steps 24955 08-10-2012

Това е един от най-популярните маршрути във високата част на планината, минаващ в по-голямата си част през безлесна местност. Пътеката е маркирана с 139 железни стълба, като първият е при северозападния ъгъл на х-л "Щастливеца", а последният е в края на гората над почивен дом Бор.

Алеята излиза от иглолистната гора над х-л "Щастливеца", пресича трасето на ски-влека "Платото" и една каменна река и продължава леко да се изкачва до пресичането на камионния път за Черни връх. Тук в ляво, при стълб No 21 е кръстовището с маркирания с железни колове път за Черни връх. В дясно, на 460 м е горната станция на седалковата въжена линия "Бай Кръстьо - Голи връх". След кръстовището започва леко слизане към началния поток на Драгалевска река. При стълб No 60, в дясно, има отколонение- пътека дълга 300 м, която води до х. Преспа, намираща се на височина 1770 м. От лявата страна на алеята се простира резервата "Торфено бранище". Торфищните комплекси в него са на възраст от 1000 до 1500 години и имат силно водозадържащи свойства. Не се допуска преминаването на туристи през бранището.

След като се отдели от границата на резервата, алеята леко се изкачва към седловина между върховете Камен дел (1862 м) и Ушите (1906 м). При стълбове No 89 и 90 има отклонение в дясно за заслона Кикиш (2850 м) и за м. Бай Кръстьо (2 640 м). През зимата преминаването през тези два маршрута е забранено, поради лавинна опасност. Скоро след заслона се достига седловината между върховете Камен дел и Ушите - най-високата точка на маршрута. Заслужава си да се отбиете в дясно до вр. Камен дел - от тук се открива чудесна гледка към София и цялото Софийско поле. След седловината започва спускане по западния склон на Камен дел, като се навлиза в иглолистна гора.

След 1 км и 700 м от заслон "Ушите" се достига Гьорева чешма, край която има заслон. Тук в дясно има отклонение за х. Тинтява и х.Момина скала. Продължава се в ляво и след 250 м се стига до п.д. Бор. От тук до Златните мостове има алея с настилка, дълга 2,5 км и пътя се изминава за 50 мин. Преминава се по дървен мост Боянска река, пресича се алеята от поч. дом Бор за х.Боерица. При прекосяването на една каменна река има чешма. Алеята минава през малки поляни, торфища и смърчова гора и се спуска с лек наклон надолу. Пресича се алеята от х. Септември до х. Боерица и се стига до х-л Елица, който е разположен на поляна сред смърчова гора. От там алеята се спуска на запад през смърчовата гора до м. Бели брег. След 620 м се излиза на обширна поляна с южно изложение, обкръжена от стара иглолистна гора с маси и пейки, а малко след това се стига до м.Златните мостове - основен изходен пункт за различните маршрути на Витоша.

 

Още по темата

Повече информация за хижа Алеко

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Витоша: хижа Алеко - местност Златни мостове:

http://www.park-vitosha.org/content/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B8

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори