Пирин: маршрут за изкачване на връх Безбог

Добринище - хижа Безбог - връх Безбог

Travel Steps 37664 19-11-2012

Безбог е гранитен връх в Пирин. Висок е 2645м. и се намира в близост до големия зимен курорт Банско и град Добринище. Изкачването на връх Безбог не е трудно, дори и зимата, но като всеки друг планински преход не трябва да бъде подценяван! Този маршрут съвпада почти изцяло с маршрута от хижа Безбог до връх Полежан. Разликата е единствено в крайната отсечка до връх Полежан.

 

Първа отсечка: Добринище - хижа Гоце Делчев, хижа Безбог

Маршрутът започва от град Добринище (на около 8 километра от Банско). Най-добре е да сте с кола, тъй като ще спестите доста време. Поемате по маршрута за х. Гоце Делчев - тя е вашата първа точка за достигане. В Добринище има табелки за пътя до хижа Гоце Делчев, следвайте ги и скоро ще излезете от града, карайки по двупосочен път нагоре в планината. Пътят е лек, без сериозни завои, но бъдете внимателни, защото често падат камъни, а зимата може да има и заледявания. По някое време ще излезете на широко място, като отдясно на пътя е просторна поляна, а отляво има заведение. Тук можете да хапнете прясно уловена риба или да си поръчате такава. Скоро ще стигнете и до хижа Гоце Делчев.

Стигайки то хижа Гоце Делчев трябва да отидете до седалковия лифт. Когато е бил построен (в края на 80те), лифтът е бил най-дългия в България - 3500 метра. Той ще ви отведе до хижа Безбог. Пътуването е около 35-40 минути, в зависимост от атмосферните условия. Имайте предвид, че лифтът е открит, така че бъдете добре облечени, особено зимата.

Когато слезете от лифта, веднага ще видите връх Безбог, а като заобиколите хижата и Безбожкото езеро. Хижа Безбог е най-модерната в Пирин и предлага много удобства на туристите, решили да отседнат. Вътре ще може да хапнете или да се сгреете с топла напитка.


Втора отсечка: хижа Безбог до връх Безбог

Оттук вече започва ходенето. Пътят от хижата до Безбог е около час и половина ходене нагоре и около час на слизане. Най-лесно е да поемете по пътеката западно от хижа Безбог. Пътеката преминава през клек и след около 15-20 минути ще стигнете до рид, северно от Безбог. От рида, маршрута ви продължава на юг и ви остават около час преход до самия Безбог. Имайте предвид, че зимно време маршрутът може сериозно да се увеличи като време и е хубаво да си разчетете почивките и времето за отиване и връщане. Стигайки до връх Безбог може да поемете и по Безбожкото било и да стигнете до връх Полежан, като това е подробно описано в друг маршрут.

 

Повече информация за хижи в района на връх Безбог

Хижи в България - хижа Безбог

Хижи в България - хижа Гоце Делчев

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Пирин: маршрут за изкачване на връх Безбог:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори