Изкачване на връх Ботев от хижа Плевен (зимен)

хижа Плевен - заслон Ботев - връх Ботев

Travel Steps 36717 20-02-2014

Връх Ботев (2376 м.) в Стара планина и заслон Ботев

 

Връх Ботев е висок 2376 метра и е най-високият в Стара планина. Намира се в национален парк Централен Балкан и е смятан за един от най-трудните върхове в България. Причините за това мнение най-вече идват от голямата денивелация, която трябва да бъде преодоляна и метеорологичната обстановка. Независимо дали изкачвате връх Ботев от хижа Плевен (описаният маршрут тук) или от хижа Рай, денивелацията е близо 1000 метра. Метеорологичните условия са доста непредсказуеми. Върхът е известен с бурните си течения и често на него са засичани ураганни ветрове. Причината може би се крие във факта, че Стара планина е естествено препятствие за теченията от север и юг и те се срещат именно там.

 

Специфики при зимните изкачвания

Описаният маршрут е зимен. В планината шега не бива, а зимно време трябва да подхождате с още по-голямо внимание. Най-съществената разлика през зимата е времето. Ниските температурите придружени от силни ветрове (Които както казахме са нещо нормално за връх Ботев) могат да ви създадат сериозни проблеми. По билото на Стара планина често се настаняват и мъгли. Преди да потеглите на път винаги проверете прогнозата за времето и преценете дали условията са подходящи. Топлите дрехи са задължителни, а за препоръчване е да носите и резервни.

 

Етап 1: До хижа Плевен

Време е да поемем на път! Изходният пункт за начало на маршрута е град Априлци. Градът се намира в полите на Стара планина, близо до град Троян. Отстои на 185 километра от град София и най-добрият път за достигането му е магистрала Хемус. От Пловдив пътят е по-труден, тъй като трябва да се пресече Стара планина през тежките проходи Троян - Кърнаре и Шипченски проход. Разстоянието от Пловдив е съответно 148 и 114 километра. От Варна до Априлци разстоянието е около 300 километра.

 

След като стигнете до града е хубаво да се огледате за магазини, тъй като това е последното място, където можете да се запасите с провизии. За да спестите път пеша се насочете към квартал Видима и едноименния ВЕЦ. След около 10 минути ще стигнете до самия ВЕЦ. Продължете по пътя нагоре - имайте предвид, че е много разбит и с много дупки, така че ако автомобилът ви не е пригоден трябва да паркирате и да продължите пеш. Паркингът в подножието на хижа Плевен е на 4,2 километра нагоре по пътя и ще сте там след около 20 минути. Разстоянието ще ви отнеме около час пеш.

 

Имайте предвид, че паркингът е охраняем и платен. В началото на 2014 година таксата е 4 лева на денонощия. Щом оставите колата си пресечете близката река и ще излезете на широк път. Тръгнете нагоре по него и след около 5 минути ще стигнете до табелка сочеща към хижа Плевен и хубава пътека, оградена с дървен парапет. Поемете по нея и имайте предвид, че разстоянието не е малко. Пътеката е добре поддържана, но денивелацията, която трябва да преодолеете до хижата е около 350 метра по лична преценка. След около 25-30 минути ходене пътеката изведнъж спира, а до края й ще видите стръмна просека, водеща право нагоре. Това е вашият последен етап преди хижа Плевен. Бъдете внимателни, защото участъкът е стръмен и дори ако няма сняг е хлъзгав заради стичащите се води. Общото време от паркинга до х. Плевен ще ви отнеме около 1 час.

 

Общо време за Етап 1: Около 1 час ходене от паркинга.

 

Внимание: По целият път след ВЕЦ Видима повечето телефони губят обхват. Имайте предвид, че на връх Ботев има предаватели само на Виваком и другите оператори нямат покритие.

 

Етап 2: Хижа Плевен - заслон Ботев

Това е основният етап от целия маршрут. Хижа Плевен се намира на 1504 метра надморска височина, а заслон Ботев на 2210, което прави денивелация от приблизително 710 метра. Ако погледнете от хижата в посока югоизток ще видите част от метеорологичната станция на връх Ботев. Там е крайната цел на маршрута. За да я достигнете поемете към ски пистата, намираща се до хижата (посока юг) и започнете изкачване. Скоро ще навлезете в рядка горичка, а маршрутът ви продължава само нагоре. След около 10 минути ще излезете от гората и ще сте на малък, открит и заснежен склон. Следват около 20 минути изкачване по тясна пътека, докато накрая не излезете на широка и открита площ. Малко след това място се разделят пътеките на летния и зимния маршрут. Летният маршрут се отклонява на ляво (посока изток), а зимният продължава право нагоре по изпъкналия пред вас ръб. Вие поемате по зимния и стърчащите колове на зимната маркировка. Склонът е стръмен и ако има лед ще са ви нужни котки. След около 10 минути нагоре ще стигнете до първите колчета на парапета от стоманено въже. Въжето ще ви помогне изключително много в качването, както и ако загубите баланс. Пътят нагоре е стръмен и трябва да сте особено внимателни. Често на този участък духа и вятър. При мъгла се дръжте плътно до въжето и следвайте металните колове. След около час изкачване ще достигнете билото на Стара планина и ако няма мъгла на изток ще видите връх Ботев. От тук трябва да продължите към заслон Ботев, а именно в посока изток. Има зимна маркировка и на места табелки, които за съжаление са нечетливи. До заслона пътят е около 30 минути. Редуват се спускания и изкачвания и ще минете покрай няколко трафопоста. Ще познаете, че наближавате заслон Ботев по последното спускане, тъй като то е по-голямо и стръмно от предишните. Заслон Ботев се намира леко встрани (в южна посока) от зимната маркировка, водеща към върха.

 

Общо време за Етап 2: 3:30 часа

 

Внимание: Мъглите не са рядкост в тази част на Стара планина. Ако се изгубите не се паникьосвайте и се опитайте да се ориентирате. Важно е да знаете, че връх Ботев и заслона са в източна посока, а стръмните скали, от които идвате - в северна. Полезен трик в такава ситуация е да вържете въже за зимната маркировка и да се отправите на изток (посоката на заслон Ботев) в търсене на следващия стълб и да завържете другия край на въжето. След това да се върнете обратно, да го отвържете и да поемете към следващата маркировка.

 

Етап 3: Заслон Ботев - връх Ботев

Финалната част от този маршрут е пред вас, а именно изкачването на връх Ботев. Пътят до върха е белязан от зимната маркировка и няма как да го сбъркате - той е само нагоре. Предстои ви да се изкачите по западния склон на връх Ботев, а на него има две зимни маркировки. Това не бива да ви бърка, тъй като са поставени единствено за удобство на туристите на това място, известно с гъстите си мъгли и лошо време. И двете маркировки ще ви отведат на върха. Хубаво е да имате с вас котки. Ако температурите са ниски и се е образувал лед изкачването ще бъде трудно, дори невъзможно. Преди да поемете към Ботев попитайте в заслона за условията. Тръгнете по зимната екипировка и не се отделяйте от нея. При ясно време ще виждате през целия си път кулата на метеорологичната станция. След около 40  минути изкачване наклонът ще се промени и ще е по-малък. Вече сте близо до крайната си точка. Връх Ботев е равен и голям по площ връх и като наближите се насочете към сградите на метеорологичната станция. На една от тях (дървена) ще видите метална табела гласяща "Връх Ботев 2376 метра над морското равнище" - вече сте на върха!

 

Спускането зимно време е приятно, стига да няма лед. Ако снегът е пухкав и дълбок буквално може да изтичате склона надолу без да ви се набиват коленете.

 

Общо време за Етап 3: 1 час

 

Карти за маршрута хижа Плевен - връх Ботев

 

Карта на маршрута хижа Плевен - връх Ботев в Стара планина

Карта на целия маршрут от хижа Плевен до връх Ботев (Източник: Google Maps)

 

Топографска карта на маршрут до връх Ботев, Стара планина

Топографска карта на маршрута от хижа Плевен до връх Ботев (Източник: Google Maps)

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Изкачване на връх Ботев от хижа Плевен (зимен):

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори