Маршрут до Боянския водопад - втори вариант

ресторант Момина скала - - Боянски водопад

Travel Steps 25851 30-07-2013

Настоящият маршрут до Боянския водопад е обвързан с вече публикувания Маршрут до Боянския водопад. Началната точка също е хижа Момина скала, а крайната, както сами се досещате е Боянският водопад. Единствената разлика между двата е в достигането на стръмна гора, в която се намира водопада. Заради това ще пропуснем обяснението как да стигнете до хижа Момина скала, като него ще може да видите в първия маршрут. Имайте предвид, че настоящото предложение е малко по-дълго и съществува опасност да се загубите, ако не познавате района добре. Поради тази причина текстът ще бъде придружен със снимки на ключовите места и пътеки, които ще ви отведат до Боянския водопад. Предимство на този маршрут е, че ще преминете през малко по-дива и спокойна част на Витоша и ще избегнете натоварения поток от туристи към водопада. Ако за първи път посещавате Боянския водопад този маршрут не е препоръчителен за вас.

Още за Боянския водопад: Пътеводител за Боянския водопад

 

Втори етап: ресторант Момина скала - Боянския водопад

След като достигнете широката поляна пред ресторант Момина скала вместо по широкият път, обикалящ поляната, поемате по малка пътека близо до входа на ресторанта. В началото на пътеката има няколко табели, които указват посоките на близко намиращите се местности на Витоша. Поемате в посока Копитото, покрай малка дървена беседка. След малко ще стигнете до широк горски път, който се спуска през гората. От дясно на вас ще се чуват водите на Боянската река, на която се намира и самият водопад. В момента Боянският водопад се намира по-ниско от вас. Скоро шумът от реката ще намалее и накрая няма да я чувате. След не повече от 15 минути спускане пътят изведнъж свършва, като се разклонява на няколко по-малки пътеки, някои от тях обрасли с високи треви. В дясно от досегашния ви път има чешма, или поне останки от някогашна чешма. Вашият маршрут продължава по малка, едва забележима пътечка, заобиколена от високи треви и храсти. Намира се точно срещу чешмата, от дясната страна на досегашния широк горски път. Поемате по нея като внимавате за копривата, която расте на някои места.

Местността е изключително спокойна и докато преминавате през нея ще ви "безпокоят" единствено песните на птичките и жужащите насекоми. След 5-10 минути спокойно ходене по пътеката ще навлезете в рядка гора и малката пътечка ще прерасне в широк горски път. Горският път се спуска надолу, като наклонът не е особено голям. След приблизително 10 минутно ходене ще стигнете до малък разклон на дясно. Пътят, по който ходехте до момента продължава надолу, а вие трябва да се отбиете по този в дясно. На ъгъла между двете пътеки ще видите табелка, която сочи накъде е Боянския водопад. Пътят в дясно почти веднага започва да се изкачва нагоре, като самото изкачване не е повече от 5 минути. Ще излезете на лек завой надясно. На това място ще забележите малка отбивка на ляво, която води до малка пътечка, минаваща през храсталак. Ако минете по тази скрита пътечка ще излезете на малка поляна, от която се открива прекрасна панорамна гледка към София.

Маршрутът продължава по указаният път и скоро стига до малък дървен мост над Боянската река. Ще видите малък и красив водопад, който заслужава няколко снимки. Пресичате моста и след няколко метра ще видите малка отбивка в ляво, със стара метална табелка с надпис "Боянски водопад" над нея. Може да поемете към водопада още от тази отбивка или да продължите още няколко метра и да тръгнете по някоя от другите пътеки с табелка за Боянския водопад. В крайна сметка всички пътеки се съединяват и ще ви отведат на едно място.

Бележка: Ако продължите по широкия път след моста, след около 5 минути ще стигнете до хижа Есперанто.


Последният етап до Боянския водопад е описан подробно в предишния маршрут. Накратко - следвайте утъпканите горски пътеки и табелките със зелена маркировка и надпис "Боянски водопад". Почти е невъзможно да се объркате - само внимавайте с големия наклон в гората.

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрут до Боянския водопад - втори вариант:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори