Маршрути в Стара планина: Вазовата пътека

Гара Бов - водопад Скакля - село Заселе

Travel Steps 17980 01-11-2013

Поглед към отвесните скали в горната част на Вазовата пътека.

 

Вазовата пътека (известна още като Вазовата екопътека) се намира в Стара планина близо до Искърското дефиле. Най-близките населени места са село Заселе и Гара Бов, като пътеката е свръзка между тях. Маршрутът е изключително приятен и отнема около 1:30 часа леко ходене. По време на изминаването му ще се насладите на прекрасни гледки и пейзажи, служили за вдъхновение и на самия Иван Вазов. Преди около век той е обичал да посещава това място и тук се зародила идеята за написването на разказа "Дядо Йоцо гледа". В село Заселе е живял и Йордан Църнярски, който е станал и прототип на героя на Иван Вазов.

По пътя си ще минете и покрай водопада Скакля (85 метра). Тъй като Заселе е планинско село и е отдалечено от главния път, то обичайната начална точка за Вазовата пътека е Гара Бов.

 

Първи етап: Как да стигнем до гара Бов

Ако идвате от София има два вариант - с кола или с влак. Несъмнено, пътуването с кола е значително по-удобно, отколкото с влак. Да не говорим, че в случая става дума за пътнически, който спира буквално през 15 минути. Въпреки това, ако искате да се потопите напълно в атмосферата, в която е пътувал Иван Вазов - влакът е вашият избор. Интересно е да се каже, че и по двата начина ще стигнете до Вазовата пътека за едно и също време, а пътуването с влак ще е доста по-евтино. Който и начин да изберете трябва да стигнете до Гара Бов (Не до село Бов!). Оттам тръгнете по пътя в посока Мездра и след около 150 метра ще видите голяма бяла табелка с лика на Иван Вазов с означена посоката за Вазовата пътека.

 

Втори етап: Гара Бов - водопад Скакля

Може условно да разделим маршрута по Вазовата пътека на три, посредством водопада Скакля, тъй като се намира почти по средата на пътя. Скакля е висок 85 метра, но притокът на вода е нисък и в някои сухите месеци и есента той почти не съществува.

След бялата табелка ще започнете леко да се изкачвате по не особено широк асфалтов път, минаваш покрай махалите на Гара Бов. За около 20 минути ходене ще стигнете до края на къщите и до малко дървено мостче. През лятото понякога на това място става задръстване от многото посетители, които искат да минат по мостчето. Точно до него има малка пещера, която може да ви послужи като заслон ако завали силен дъжд.

След моста ще навлезете в рядка гора, като пътят е ясно различим дори и през есента, когато са натрупали листа по земята. Пътят не е особено широк и в по-натоварените дни ще трябва да се изчаквате с другите туристи. Маршрутът през гората се вие като постепенно се изкачвате към водопад Скакля. Ще стигнете до него след около 10 минути ходене. Първо ще го видите от ръба на скала до пътя, а след малко ще се озовете на няколко метра от спускащата се вода. От водопада се открива красива гледка към отсрещната страна на Искърското дефиле.

 

Трети етап: Водопад Скакля - село Заселе

Известен проблем е, че тук няма маркировка накъде продължава пътеката. В натоварените дни това няма да е проблем, защото ще има други хора, но ако сте сами трудно ще трябва да загубите време чудейки се къде е правилния път. Продължението на Вазовата пътека е под водопада Скакля. Пресичате го и ще видите стари, едва забележими бетонени стълби. Минавате по тях и скоро пътеката отново ще стане добре различима. Започва ново изкачване към горната част на Вазовата пътека и отново минавате през гора. Пътят нагоре не е особено стръмен, но на места има повалени дървета и стръмни странични склонове и трябва да сте предпазливи. При някои от склоновете има и метален парапет, но внимавайте като се опирате на него да не поддаде. След около 15тина минути ще излезете от гората на по-широка пътека, от която също се открива гледка към Дефилето. Тук вече парапетът е обновен и са направени стълбове за електрически лампи. Пътеката е павирана, опасните участъци са оградени, а през няколко метра има и кошчета за боклук. Малко ходене ще ви отведе до широка полянка, на която може да отпочинете, да хапнете и като цяло да се насладите на деня. Встрани има и нови дървени беседки с големи пейки и маси.

Ако продължите по павирания път ще стигнете до село Заселе и края на Вазовата пътека. В селото има магазини, от които да напазарувате и да се върнете на полянката. Пътят се изминава спокойно за около 10 минути в посока. От него ще се открие прекрасна панорамна гледка към Гара Бов, Искър, Искърското дефиле и отсрещните възвишения на Стара планина. Пътят на обратно е същия, по който дойдохте.

 

Още информация за Вазовата пътека

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Стара планина: Вазовата пътека:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори