Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - с. Бистрица

хижа Иван Вазов - Черни връх - село Бистрица

Travel Steps 14412 28-01-2013

Хижа Иван Вазов се намира в едно от най-безлюдните места в Рила. Около нея няма главни пътища и достъпът по друг начин, освен пеш, е почти невъзможен. Околността около х. Иван Вазов е изключително красива и живописна и въпреки трудния достъп, хижата често е изходен или междинен пункт за доста маршрути в Рила. Крайната точка на маршрута е село Бистрица в полите на Рила, Благоевградска област (да не се бърка със село Бистрица в Софийско). През първия етап от маршрута ще достигнете до Черни връх. Тук отново има съвпадения на имената, като в случая става дума за този в Рила, а не Черни връх - първенеца на Витоша (2290 м.).

 

Първи етап: х. Иван Вазов - Черни връх

От хижа Иван Вазов тръгвате в южна посока по Отовишкото било. След близо час изкачване ще достигнете седловината, свързваща Отовишки връх със Сейменски камък (2666 м.). Завивате на запад (към Сейменски камък). След около половин час ходене трябва да преминете и самия връх Сейменски камък. Маршрутът продължава по билото, като започва постепенно слизане към седловината на Птичи връх. Ако погледнете наляво, пред вас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове.
След около 30 минути ходене ще преминете и Птичи връх (2536 м.) и продължавате да слизате към седловината преди Черни връх. Черни връх е последният голям връх на билото, по което слизате. Височината му е 2356 м.След около час път по билото ще преминете и през самия Черни връх, след което започва рязко спускане по северозападното било.

 

Втори етап: Черни връх - с. Бистрица

Скоро след започване на спускането ще достигнете гора, вашият маршрут продължава в нея, като гледате да клоните леко вдясно, в посока към седловината пред връх Конярника. Когато достигнете седловината, поемате на запад по малка пътека, сечаща вр. Конярника от северната му страна. Поглеждайки на ляво от пътеката ще видите връх Малък Полич. В един момент пътеката прави рязък десен завой и поема на север. Маршрутът започва леко изкачване и скоро ще достигнете до недостроената хижа Бял кладенец. След това започва леко слизане по широка поляна, търсейки горски път. Горският път на места е стръмен, а на други доста тесен и трудно различим. Той ще ви отведе до долината на река Бистрица и главния път. Продължавате по главния път и той ще ви отведе до село Бистрица.

 

Още маршрути в Рила:

Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - с. Бистрица

Маршрути в Рила: х.Мусала - вр. Мусала

Маршрути в Рила: х. Рилски езера - х. Иван Вазов

Маршрути в Рила: х. Рибни езера - Рилски манастир

Рила: Маршрут до връх Мусала

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - с. Бистрица:

Източник: http://www.bgmountains.bglink.net/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори