Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - град Рила

хижа Иван Вазов - връх Полич - град Рила

Travel Steps 9577 08-02-2013

Отправната точка за този маршрут е от хижа Иван Вазов. Хижа Иван Вазов се намира в близост до Седемте рилски езера, в една от най-затънтените местности в Рила. Поради тази причина, някои хора наричат местността "Рилската пустиня". Край х. Иван Вазов няма пътища и достъпът с машини е почти невъзможен, а всички провизии се носят с животинска сила или на гръб. Въпреки това, хижата е междинна точка на много маршрути в Рила. Тях ще ги видите в дъното на страницата в "Още маршрути в Рила".

Настоящият маршрут е доста дълъг (около 9 часа), така че е нужна издръжливост и най-вече свободно време. Препоръчваме гр. Рила да е вашият изходен пункт за хващане на автобус, тъй като обратният път до хижа Иван Вазов е почти невъзможно да бъде изминат същия ден. По него няма маркировка, което би попречило на ориентирането.

 

Първа отсечка: хижа Иван Вазов - връх Полич.

От хижа Иван Вазов тръгване в южна посока към връх Калин. Първо, трябва да започнете леко изкачване на Мокришкия рид. Връх Калин, всъщност, е съставен от два върха - и двата доста стръмни. Първоначално, наклонът към Мокришкия рид е умерен, но в последните метри рязко се увеличава. От Мокришкия рид се открива прекрасна гледка към близките върхове в Рила и Пирин. Маршрутът продължава на запад (дясно), по билото, към източния връх Калин. Често двата върха биват наричани Калин 1 и Калин 2, като Калин 1 е източния - първият, който трябва да преодолеете. След като го изкачите, поемате към седловината, свързваща го с Калин 2 (2668 м.). Зимно време трябва да сте особено предпазливи, тъй като може да има заледявания, а пропастта е близо до вас. При повишено внимание и без особени трудности, скоро ще се озовете на връх Калин 2. Ще го познаете и по намиращата се на него триангулачна точка. На юг се вижда язовир Калин, който е най-високо разположеният (2490 м.) язовир в България. Вашият маршрут продължава на северозапад. Наклонът е лек, а далеко на северозапад се намира следващата важна точка от маршрута - връх Полич. Гледано оттук, най-издаденият връх е Голям Полич, но когато го достигнете, в края на билото ще забележите Малък Полич. Около час след Голям Полич, ще достигнете и края на билото. Ще познаете, че сте достигнали Малък Полич по това, че на него има паметна плоча на загинал планинар.

 

Втора отсечка връх Полич - град Рила

От връх Малък Полич се спускате надолу, по билото в южна посока, което води до връх Караул. Стигайки до вр. Караул (1981 м.), пътят ви има две възможни посоки. Трябва да поемете по дясното разклонение (западна посока) до връх Калайджийски камък. Лявото разклонение ще ви отведе до село Падала. Пътят до Калайджийски камък (1448 м.) е еднообразен и няма къде да се отклоните и загубите. Има стръмни участъци, все пак трябва да бъде преодоляна денивелация от над 500 метра. Малко след върха (Калайджийски камък) билото се стеснява и трябва да го пресечете отляво. Започва слизане в южна посока и пред вас трябва да се открият останки от сграда. Продължавата спускането, като гледате да кривите леко към било в южна посока. До билото стига черен път, който ще ви отведе до град Рила. Може да продължите по него, но това ще ви отнеме много време. Затова подсичайте пътя напряко през горичката, но когато черният път започне да се движи по било, го проследете. След известно време пътят прави рязък западен завой (ваше дясно), заобикаляйки долчинка. Пред вас ще се открие камениста пътека, по която продължава и вашият маршрут. След 20-30 минути, пътеката ще ви отведе до първите къщи на град Рила.

 

Още маршрути в Рила от и през хижа Иван Вазов:

Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - с. Бистрица

Маршрути в Рила: х. Рилски езера - х. Иван Вазов

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: хижа Иван Вазов - град Рила:

Информация: bgmountains.bglink.net

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори