Маршрути във Витоша: хижа Алеко - Камен дел

хижа Алеко - заслон Ушите - Камен дел

Travel Steps 36086 07-01-2013

Връх Камен дел (дясно) и връх Ушите (ляво) снимани на слизане от Черни връх.

 

Камен дел е висок 1862 м и е най-отличаващия се връх във Витоша от София. Гледайки планината, Камен дел се вижда като заоблен връх в централната част на Витоша. Изкачването на Камен дел е лесно, а гледката, която ще ви посрещне е впечатляваща! От него се вижда цяла София и Софийското поле, Кулата, както Панчарево в далечината. Има няколко маршрута до Камен дел, но най-използвания е този от хижа Алеко. До хижа Алеко може да стигнете и пеш, и с кола.

 

От хижа Алеко до Камен дел

Надморската височина на хижа Алеко е 1810 м., което значи, че ако се изключат някои спускания по маршрута, трябва да преодолеете едва 52 м. денивелация. Маршрутът между Камен дел и хижа Алеко е маркиран с зимна маркировка. През лятото мястото се посещава от много туристи и шансът да се объркате е нисък. От хижа Алеко поемате в посока Морените, падат се на север. Първоначално пътеката е една, без разклонения. Маршрутът ви преминава на няколко пъти през горички. След около 30 минути, спокойно ходене, ще стигнете до широк път, достъпен и за високопроходими автомобили. Трябва да продължите наляво, по леко изкачване. Ако продължите на дясно ще стигнете до главния път, водещ до хижа Алеко.

След няколко минути леко изкачване ще се изправите пред нов разклон - главния път продължаващ направо и отбивка вдясно. Ако продължите по главния път, той ще ви отведе към Черни връх, но по далеч по-обиколен маршрут. Вашият маршрут продължава надясно.

Важно: Ако объркате и продължите по главния път, след 10-20 минути ходене ще стигнете до табелка, сочеща към заслон Ушите. Заслон Ушите стои на пътя към Камен дел и отбивайки при табелката скоро ще се върнете на основния маршрут за Камен дел.


След гореописаната отбивка ви предстои ходене около час и 15 минути до Камен дел. Почти няма наклон, отдясно на пътя частично се вижда и София. Маршрутът е лек, а единственото нещо, което ви създало проблем е, че преминавате през оголена местност. Лятно време слънцето напича, но същевременно има и вятър (създаващ илюзията, че не е топло), и ако не сте покрили главата или тялото си може да ви докара слънчево изгаряне. През повечето време в далечината се вижда и самия Камен дел, както и заслон Ушите. Стигайки до Ушите, това е и последното изкачване на възвишение. От заслона до Камен дел ви остава около 30 минути ходене.

 

Гледката от Камен дел е впечатляваща и лесно достъпна. Вземете със себе си фотоапарат (с достатъчно памет) и направете снимки на абсолютно цяла София. Вляво от Камен дел се вижда и Кулата на Копитото (от върха може да стигнете и до Копитото). За ориентир в София може да използвате НДК или Александър Невски, както и големите столични булеварди. Заставайки фронтално към София и погледнете на дясно, в далечината ще видите отблясъците на Панчаревското езеро (Белите шлюзове на намиращия се там ВЕЦ могат да ви послужат за ориентир).

 

Още маршрути в района на Камен дел

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути във Витоша: хижа Алеко - Камен дел:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори