Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна

хижа Вихрен - - връх Вихрен

Travel Steps 43064 04-09-2013

Връх Вихрен сниман от хижа Вихрен

 

Връх Вихрен е вторият по височина в България след Мусала и третият на Балканския полуостров. Висок е 2914м., а най-подходящото време за изкачването му е през периода юли - края на септември. Маршрутите за изкачване са два като тук ще ви опишем по-популярния, изкачващ Вихрен от южната му страна. В този случай изходния пункт е хижа Вихрен, намираща се на 1950 метра надморска височина. Това означава, че денивелацията спрямо нея и връх Вихрен е 964 метра. Това е почти двойно спрямо връх Мусала и тройно сравнено с Черни връх. Изкачването на връх Вихрен е смятано за трудно и не трябва да бъде подценявано. Въпреки трудността си върхът не е непреодолим - просто трябва да сте внимателни и да поддържате постоянно темпо. Няма нужда да бързате нагоре и след това да трябва да правите дълги почивки. Премерени крачки и равномерно темпо нагоре ще ви отведат до връх Вихрен за около 2 часа и 30 минути.

 

Първа отсечка: гр. Банско - хижа Вихрен

Началната точка на маршрута за изкачване на Вихрен е Банско. Най-удобния начин да стигнете до Банско е с кола. Лесно ще се ориентирате в комплекса - на главните кръстовища има знаци, сочещи посока за хижа Вихрен или към ски пистите на Банско. Пътят до хижата е асфалтиран и много удобен. Имайте предвид, че през летните месеци, поради големия поток от коли в тази посока е почти невъзможно да намерите място за паркиране. Пътят до хижата е около 15 километра и е изпълнен със опасни завои. На места склоновете около пътя са много стръмни, но липсва мантинела. Колкото по-рано стигнете до хижата, толкова по-добре. През лятото ще ви бъде невъзможно да откриете къде да паркирате след 10 часа. Точно пред хижа Вихрен има малък паркинг, едва за 10-15 коли, така че най-добре следете за места край пътя още преди да сте стигнали хижата.

 

Байкушевата мура

Байкушевата мура е черна мура на възраст около 1300 години. Тя е една от забележителностите в района, но не е част от маршрута към връх Вихрен. За да отидете до нея трябва да се върнете около 200 метра от хижата. Там ще видите пътека, водеща до Байкушевата мура. За предпочитане е да отидете до нея след като сте се върнали от връх Вихрен, за да не губите време и енергия, които ще са ви нужни за изкачването на първенеца на Пирин.


Втора отсечка: хижа Вихрен - разклона

От хижа Вихрен трябва вашият път към върха продължава продължава по маркирана в червено пътека (маркировката е бяло-червено-бяло). Веднага започва изкачване по камениста пътека. Този пейзаж няма да се промени през целия ви маршрут. Пътеката е умерено стръмна и е важно да не се напрягате и да губите сили в първите метри от прехода. Мършрутът ви криволичи между не високи, самостоятелни дървета, преминава през малко рекичка и малко по малко ви отдалечава от хижа Вихрен. След около 30 минути ходене ще стигнете до разклон с табелка. Трябва да поемете НА ЛЯВО, което в случая се пада пътеката криволичеща нагоре. Ако поемете по десния разклон, той ще ви отведе до Джамджиевия ръб и северозападния маршрут за изкачване на връх Вихрен. Той е описан отделно в друг маршрут и за повече информация разгледайте секцията "Повече информация", малко по-надолу. Ако за първи път изкачвате Вихрен или не сте опитен планинар и не познавате Пирин не се препоръчва да се насочвате към северозападната страна на Вихрен. Затова, поемете на ляво.

Внимавайте! Тук пътеката се разделя на две: на дясно е пътят, заобикалящ Вихрен от северната страна, минаващ през "Казана".


Трета отсечска: До връх Вихрен по традиционния маршрут

Малко след това, наклонът става по - лек и започва да сече склонът в западна посока. След час ходене пътеката ви отвежда до седловината Кабата. Тя разделя върховете Вихрен и Хвойнати връх и от която може да видите много от върховете на Пирин в далечината. Гледайки в посока хижа Вихрен, пред вас се извисява връх Тодорка. След около 15 минути ходене нагоре по пътеката ще стигнете до самото подножие на Вихрен. В този момент върхът се извисява пред вас със стръмните си, снежнобели склонове, а осанката му вдъхва страхопочитание. Оттук започва същинското изкачване на Вихрен, като на места наклонът достига до 45 градуса. Времето за изкачване варира, в зависимост от физическата подготовка на туристите и може да достигне час. Скалата е много стръмна, така че недейте да я подценявате. Ако не бързате за самото изкачване на върха, или не се чувствате достатъчно подготвени е по-добре да си вземете освежаваща почивка преди да започнете изкачването на Вихрен. На места се забелязва познатата до момента червена маркировка. Ако я следвате тя ще ви прекара през полегати части на склона, но на места е трудно да бъде забелязана. През повечето време нагоре ще трябва сами да подбирате маршрута си. Препоръчително е да не се опитвате да катерите право нагоре, защото бързо ще се уморите. Подберете по-заобиколен път, виещ се нагоре като серпентина.

Стъпвайки на върха около вас ще се открие прекрасна гледка към множеството от върхове на Рила и Пирин. Поглеждайки към северозападната част на върха ще видите къде би ви довел маршрута през Джамджиевите скали. В долината се вижда Банско - вашата начална точка, а ако се разходите до северозападната част, ще видите и хижа Вихрен ниско, ниско долу. На север ще видите другите високи върхове на Пирин - Кутело (Малкия и Голям Кутел), седловината Кончето и връх Бански Суходол.

 

Повече информация за изкачване на връх Вихрен

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори