Маршрути в Рила: х. Рибни езера - Рилски манастир

х. Рибни езера - - Рилски манастир

Travel Steps 16175 18-01-2013

Хижа Рибни езера се намира в Рила, между двете Рибни езера. Надморската й височина е 2230м. Крайната точка на този маршрут е Рилският манастир. Рилският манастир е сред най-значимите културни паметници в България и част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

 

Първи етап - около 2 часа

Поемате на север от хижа Рибни езера и заобикаляте долното Рибно езеро от западната му страна. Електрическите стълбове ще ви служат за ориентир. След като заобиколите езерото се отклонявате на ляво от ел. стълбове. Слизате по склон в подножието на Острешкия рид. След малко ще достигнете до равен участък и река. Пресичате реката и след около 20 м. ще стигнете просека. При много сняг просеката може да не личи и в този случай продължете надолу по десния бряг на реката.

Ще навлезете в горичката до реката и скоро ще излезете на продълговата поляна. Вървейки само надолу ще стигнете до сградата на водното стопанство. Независимо кой път поемете - този или другия, покрай реката - и двата водят до стопанството и пътят от Рилския манастир.

 

Втори етап - около 2 часа и 30 мин.

Достигнали вече водното стопанство трябва да поемете по черния път, водещ до Рилския манастир. В един от участъците (подножието на Водни връх) има опасност от лавини, като мястото е отбелязано с малки табели. Маршрутът ви продължава по реката, като първо ходите по левия й бряг, но след два големия завоя ще се озовете на десния бряг. Скоро пътят ще започне да се изкачва над реката. В следващите участъци има отново лавинна опасност - бъдете предпазливи, особено с приближаването на пролетта. След известно време ще излезете на поляна.

 

Трети етап - около 1 час и 30 мин

Поляната е позната под различни имена - Партизанска, Мойсеева или Кирилова поляна. Това е и последния етап от маршрута до Рилския манастир. От поляната до манастира е най-добре да следвате асфалтовия път.

 

Още маршрути в Рила:

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: х. Рибни езера - Рилски манастир:

Източник:http://www.bgmountains.bglink.net/

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори