Маршрути в Рила: х.Мусала - вр. Мусала (зимен)

хижа Мусала - - връх Мусала

Travel Steps 13621 14-11-2012

Началната точка на маршрута е хижа Мусала. От нея започва изкачването към най-високият връх у нас (и на Балканите) - връх. Мусала. Маршрутът е зимен, така че бъдете подготвени с подходяща екипировка и метеорологична информация.

 

Тръгвате на юг от х. Мусала, следвайки коловете от стари телефонни стълбове, а сега служещи за маркировъчни. Заобикаляте езерото, намиращо се до хижата, от източната му страна и след малко започва леко изкачване. Пътят ни сече склона под Алековото езеро. Скоро коловете продължават на запад (дясно), по стръмна долчинка, а малък поток пресича пътя. Малко по-нататък долчинката се стеснява още повече. След близо час ходене достигате до праг, отвъд който се намира Алековото езеро. Коловето продължават на ляво към стръмно изкачване. Изкачването е кратко, като в края му достигате почти отгоре на връх Палеца.

 

Заобикаляте вр. Палеца от дясната му страна, стигайки до южния му склон. Следва кратко слизане, което ви извежда до склона на вр. Иречек. Оттук може да изкачите е самия връх Иречек. Следвайки коловете от маркировката, маршрутът започна постепенно да се изкачва. Достигайки хижа Леденото езеро, коловете завиват рязко, почти под прав ъгъл, на дясно, право към хижата. Намиращия наблизо заслон е необитаем, а хижата е почти постоянно заключена.Продължавате на запад, следвайки коловете от маркировката на маршрута и след около 2 часа плавно изкачване, трябва да стигнете в подножието на връх Мусала.

 

Започвате изкачването на Мусала, като за по-голяма сигурност използвайте металното въже. Следва изкачване по стръмен склон и след като го преодолеете, трябва да излезете в края на върха, на малък хоризонтален участък, където укрепителното въже свършва. Участъкът е често затрупан със сняг, натрупан от вятъра. Следва и последното ви качване от този маршрут. За разлика от предишния участък, този не е толкова стръмен и съвсем скоро излизате на самия връх Мусала и ще видите метеорологичната станция горе.

Присъединете се към нас във Facebook за още предложения за маршрути и полезна информация

Източници на информация за Маршрути в Рила: х.Мусала - вр. Мусала (зимен):

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори