Белгия

Европа
Евро (EUR)
-1 час
230V

Пари и валута в Белгия

Официалната валута в Белгия е Евро (EUR). Тъй като левът е с фиксиран курс спрямо еврото няма смисъл да чакате до Белгия, за да обмените пари. Направете го още тук. Иначе местата за обмяна на пари в страната са много - обменни бюра, банки и дори пощите. Работното им време обикновено е от 09:30 до 16:00 часа за банките в делничните дни и от 09:00 до 17:45 за пощите. В събота пощите работят само в големите градове като Брюксел и то до 12 часа на обяд. Кредитните карти също се използват широко в Белгия. Почти навсякъде може да ги използвате, дори и в по-малките магазини. Ако желаете да използвате дебитната си карта попитайте издателят й дали това е възможно за Белгия.

 

Бакшиши в Белгия

Даването на бакшиш в Белгия не е задължително. Заведенията, таксиметровите шофьори и като цяло местата предлагащи услуги включват в цената такса за обслужване. Белгийците са доста добре платени и не разчитат на бакшиши, за да поддържат качествен живота си. Въпреки това ако сте очаровани от обслужването може да дадете не повече от 10%. Имайте предвид, че около някои популярни забележителности в Белгия персоналът в заведенията често очаква от туристите бакшиш, но помнете, че не сте длъжен да го давате.

 

Говорими езици в Белгия

Въпросът с говоримите езици в Белгия е малко сложен. В страната има три официални езици: френски, холандски и немски. Белгия може да бъде разделена на няколко части според това, какъв език се говори. Столицата Брюксел и районът около нея е смесен. Южната част на Белгия е населена предимство с френско-говорящи, докато северната част на страната с говорещи холандски. Има и малки територии близо до границата с Германия, където се говори предимно немски. Въпреки това в големите градове и край туристическите забележителности на Белгия лесно ще откриете хора, говорещи английски. Повечето млади белгийци също говорят свободно английски, така че няма да имате езикови проблеми в Белгия.

 

Щепсели и контакти в Белгия

Напрежението в електрическата мрежа на Белгия 230V при 50Hz. Щепселите и контактите са стандартни за Европа и няма да имате нужда от специални накрайници.

 

Часова разлика между България и Белгия

Часовниците в Белгия са по Централноевропейско време (CET), което означава, че разликата между Белгия и България е един час назад.

 

Още информация за Белгия:

  • Виза за Белгия: Като страна членка на Европейския съюз за Белгия не се изисква виза за български граждани.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Белгия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори