Великобритания

Европа
Британски паунд (GBP)
-2 часа
230V

Пари и валута във Великобритания

Официалната валута във Великобритания е Британска лира известна още като Британски паунд (GBP). Да се сдобиете с лири и повече от лесно. Британският паунд е сред най-търгуваните валути в световен мащаб и е лесно да обмените лири дори в България. Във Великобритания има банкомати почти на всеки ъгъл, както и в големите супермаркети и заведения. В провинциалните райони може да се сблъскате с неработещи банкомати. В този случай потърсете къде е пощенската станция на населеното място и тям ще може за обмените пари. Кредитните карти са широко използвани във Великобритания. Може да ги ползвате почти навсякъде.
Внимавайте с британските монети. Размерът им не отговаря на номиналната им стойност. Например: монетата от 2 пенса е с по-голям размер от тази с номинал 10 пенса. Във Великобритания има няколко банки, които печатат банкноти, като външния вид се различава в зависимост от това, коя банка е печатала банкнотата. Например парите от Bank of Scotland са различни от тези печатани от Bank of England.
 

Бакшиши във Великобритания

Обслужващия персонал във Великобритания е доста добре платен и не разчита на бакшиши. Британците не се славят като хора, които оставят допълнителни пари, така че и от вас не се очаква да го правите. Въпреки това културата за даване на бакшиш се разпространява и на Острова. Възможно е в някое заведение да ви погледнат на криво ако не им оставите допълнителни пари, но знайте, че това не е ваше задължение.
 
В по-луксозните ресторанти във Великобритания е препоръчително да оставите около 10% от сметката като бакшиш, стига да сте доволни от обслужването. В ресторантите на самообслужване не е прието да оставяте допълнителни пари. Имайте предвид, че в някои ресторанти към сметката ви може да бъде включена такса за обслужване (Обикновено 10 или 12.5%) и това трябва да бъде описано в менюто и/или сметката ви. В този случай не се чувствайте длъжни да оставяте пари от вас.
 
Във Великобритания даването на бакшиш на таксиметровите шофьори не е обичайно. Ако сте доволни от шофьора може да закръглите сметката нагоре
 
В заведенията за бързо хранене и кафетата не е прието оставянето на бакшиш. Въпреки това при добро обслужване и отношение може да дадете 1-2 паунда на обслужващия ви.
 
Когато си поръчвате храна за вкъщи може да оставите 1-2 паунда на човека, който ви я е доставил.
 

Говорими езици във Великобритания

Великобритания е родината на английския език. В зависимост в коя част на страната сте може да попаднете на различния диалекти на английския - шотландски, ирландски и други.

 

Щепсели и контакти във Великобритания

Напрежението в електрическата мрежа на Великобритания е 230V @ 50Hz. В страната се използват различни щепсели и контакти, спрямо континентална Европа. Щепселите и контактите във Великобритания са с три крачета. Ако сте посещавали Малайзия, Сингапур или Малта вероятно сте се натъкнали на същите. Лесно може да се сдобиете с накрайник на място.

 

Часова разлика между България и Аржентина

Часовата разлика между България и Великобритания е - 2 часа. Във Великобритания се използва лятно часово време.

 

Още информация за Великобритания:

  • Виза за Великобритания: Като държава членка на Европейския съюз българските граждани нямат нужда от виза за Великобритания.
Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Великобритания:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори