Африка

Население: 1 032 532 974 души

Площ: 30 221 532 км. кв.

Африка е вторият по големина и население континент в света след Азия

Нил е най-дългата река в света.

Най-населеният град в Африка е Кайро, Египет - близо 17 млн. жители

Част от филма "Междузвездни войни" е сниман в Тунизийската пустиня.

Странно, но факт - в Судан има повече пирамиди отколкото в Египет!

Планината Килиманджаро е най-високата планина в Африка. Върхът Ухуру е най-високият в Африка (5892 м.) и е единственото място, където има целогодишна снежна покривка.

Само 6% от площта на Египат са обитаеми, но затова цялото население от 80 млн. души е сгъстено в тези 6%.

Африка е може би най-слабо развития континент и регион от всички останали по света. Това, разбира се, се отразява и на туризма. Дългогодишните вътрешни борби, терористични атаки и други ограничения са превърнали Африка в непредпочитана туристическа дестинация. Въпреки това, в последните години определено се забелязва раздвижване в положителна посока. Ограничаването на бракониерството и създаването на национални паркове и резервати, както и фактът, че туристите вече се охраняват дори от въоръжени войници, кара повече чужденците да посещават Африка. Реално, държавите са разделени от културни различия. В северната част на континента се намират арабските държави, докато останалите държави са с типично африканска култура. Поради тези причини е по-логично да разглеждаме туризма в Африка като туризъм в два различни региона. Определено по-посещаваната част е северната. Причината е проста - Египет. Египет е държавата, която може да се похвали с най-многото археологически и исторически забележителности, както и исторически паметници от всички други държави в света. Друга известна туристическа дестинация е Кения - известна със своите национални паркове, където можете да се насладите на страхотна почивка, съчетана с вълнуващо сафари. През последнити години сериозен напредък отбелязва и Танзания, която е една от най-сигурните страни в региона и може би е на път да измести Кения като предпочитана сафари дестинация в Африка.

 

История на Африка

Редом с Месопотамия, Африка е люлка на цивилизацията. В Северна Африка е създадена една от първите държави в човешката история - Египет. Ако изключим Египет, през вековете единствената по-значима форма на държавност е Зулуското кралство, което се е намирало на територията на днешен ЮАР. По време на колониалните стремежи през 19ти век на Великобритания, зулусите са разбити и територията им е завзета от британците, макар да се сражават смело и да печелят някои битки срещу тях.

Нека се върнем на Египет. Древен Египет е съществувал от около третото хилядолетие преди Христа. Паметниците, оставени от тази древна цивилизация са наистина много и внушителни. Интересен е фактът, че голяма част от археологическите експонати, открити в Египет са изнесени през колониалните периоди в големите европейски музеи. Пример за това е Бюстът на Нефертити, който близо столетие е изложен в Берлинския музей, което е довело до много спорове между Египет и Германия. Най-известното наследство от Древен Египет са пирамидите. Хеопсовата пирамида е най-голямата от всички пирамиди и годишно привлича милиони туристи.

Въпреки че Египет е една от най-древните държави, не успява да просъществува самостоятелно до днешни дни, като е на няколко пъти колонизирана от европейските империи. За първи път това прави Александър Македонски пред третото столетие преди Христа. Няколко столетия след това Египет е завладян от Римската империя. Египет дълго време е под британско владение. По време на управлението на Наполеон, Френската империя също завладява Египет, като изтласква британците от него.

През 20ти век Египет заема основна роля във войните срещу Израел. Като цяло през този век Африка е разтърствана от борби за независимост срещу бившите колониални владетели Великобритания, Франция и Холандия. Според някои историци една от причините за избухването на Първата световна война е, че Германия е единствената европейска военна сила, която не притежава колонии.

През 2011 г. именно в Северна Африка започна така наречената "Арабска революция", която промени управлениято на редица от арабските държави като например Тунис, Либия и Египет.

 

География на Африка

Африка е вторият по големина континент в света след Азия. На север граничи със Средиземно море и Европа, а на запад с Атлантическия океан. На изток граничи с Индийския океан. На практика на юг няма обособена граница освен Световния океан. Климатът е изключително разнообразен. Варира от средиземноморски, субтропически и тропически до пустинен. В Африка се намира и най-голямата пустина в света - Сахара. Въпреки, че всеобщата представа е, че Африка е изключително сухо място, това не е така. Африка притежава едни от най-големите водни басейни в света, както и огромни по площ тропически гори и савани. Пример за това е река Нил, която е най-дългата река в света. Във вътрешността на Африка се намира и един от най-красивите водопади в света - водопадът Виктория на река Замбези.

 

Какво може да видим в Африка?

Едно нещо е сигурно - Африка тепърва ще се развива и ще предлага нови възможности за почивка на туристите по света. Египетските власти полагат големи грижи за подпомагането на туризма в страната. Освен пирамидите в Гиза, Долината на царете и Храмовете в Абу Симбел, Египет разви и големи курорти по крайбрежието на Червено море. Например Шарм ел-Шейх, намиращ се на Синайския полуостров и Хургада.

Ако сте любител на сафаритата Кения и Танзания са местата за вас! Кенийските национални паркове процъфтяват и съдържат в себе си типични за Африка животни - слонове, жирафи, носорози, лъвове и други. Популярна туристическа дестинация е и Занзибар, остров намиращ се на територията на Танзания.

Не е за изпускане и Тимбукту - област на територията на Мали. Въпреки че през пролетта на 2012 избухнаха териториални размирици в Мали, които поставиха под въпрос туризма и почивките в Тимбукту, дестинацията не е за изпускане!

 

С какво можем да отидем до Африка или да я обиколим?

Най-добрия транспорт до Африка остава самолетът. В централната част пътищата са в изключително лошо състояние и често зависят от сезона, някои от тях биват наводнявани и прекъснати по време на дъждовната част от годината. Може би най-развитата държава в Африка е ЮАР. Проведеното през 2010г. Световно първенство по футбол даде значителен икономически и инфраструктурен тласък на страната. Въпреки това пътуването с автомобил и автобус е изключително опасно, като обирите, отвличанията и убийствата са нещо често срещано. За съжаление това важи за почти цяла Африка. Египетското правителство предлага военен ескорт на туристическите автобуси, но дори и така има случаи на отвличания. Може да се каже че най-спокойно е на териториите на Алжир, Тунис и Мароко. Ако желаете да посетите някои африкански държави, оргинизирайте почивката си главно чрез самолетни полети и с възможно най-малко придвижвания с автобуси и бусчета.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Африка:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори