Азия

Азия е най-големият и най-населен континент в света

Население на Азия: около 2 млрд. души

Най-висока точка в Азия: връх Еверест, Хималаи (8848 м.) - най-високият връх в света

Езерото Байкал - най-дълбокото езеро в света (1636м.)

Най-големият безотточен басейн в света: Каспийско море (442 000 кв. км.)

Яндзъ: Най-дългата река в Азия и третата по дължина река в света (6300 км.)

Най-големият град в света: Токио (Метрополитен: 32 млн. жители)

Двете най-населени държави Китай и Индия се намират в Азия

В Азия се намират всички 14 върха над 8000 метра

Азия е най-големият и най-населеният континент в света. Големината на Азия несъмнено предлага много възможности за туризъм. Туристите най-често посещават Азия заради нейната екзотичност и заради любопитството, предизвикано от азиатската култура. Определено това е мястото, което не може да бъде обиколено наведнъж или пък да си създадете цялостно впечатление за местната култура и начин на живот. Поради икономическия бум на Китай през последните десетилетия се увеличава и чувствително потокът на туристи към най-населената държава в света. Исторически паметници, градове и други китайски забележителности, които преди години бяха невъзможни да се посетят от туристи, вече са достъпни и са сред най-предпочитаните дестинации от туристите по света.

 

История на Азия

От историческа гледна точка Азия е може би втория континент след Европа, с най-много исторически паметници. Въпреки че тук се намират едни от най-древните империи в света (Китай, Кхмерската империя и други) , чак през последния половин век азиатските държави са успели да се откъснат напълно от колониалното владения от европейските държави. Индия и Китай дълги години са били под цялостното или частично командване на Британската империя. Въпреки частичната си независимост, Китай е бил използван главно заради ресурсите си на руди и въглища от европейците.

Може би всички са чували за "Пътя на коприната" - древен търговски маршрут, свързващ Китай с Европа. С дължина от над 6500 километра, Пътят на коприната е преминавал през голяма част от държавите от познатия през онова време свят. Маршрутът е кръстен на най-важната стока, транспортирана по него - коприната. Коприната се произвеждала единствено в Китай и е била ценна стока за европейците, а китайците пазели начинът й на добив в тайна. По-късно копринените буби са откраднати и внесени в Европа.

Освен Китай, в Азия се намират и Япония и Монголи - държави, които също могат да се похвалят с дълга и интересна история.

Японската култура несъмнено е изключително вълнуваща за голяма част от хората. Интересно е, че японците са и една от най-пътуващите нации по света.

След Втората световна война Япония започва бурно технологично развитие и в момента е една от най-технологично развитите държави в света. Голяма част от технически открития са направени именно в Япония.

 

География на Азия

Азия граничини на север със Северния ледовит океан и Северния полюс, на Запад с планината Урал, Каспийско море и Близкия изток. На изток граничи с Тихия океан, а на юг с Индийския океан. Климатът е изключително разнообразен като варира от смразяващите студове на Сибир до тропическия климат на Индия, Южен Китай и Тайван. В Азия се намира най-високата планина в света - Хималаите, както и пустинята Гоби в Монголия.

 

Какво може да видим в Азия?

Една от най-големите забележителности за туристите в Азия е определено Великата китайска стена, може би единственото творение на човека, видимо от космоса. Индустриалният и технологичен бум на Азия през последните десетилетия несъмнено е довел и до построяването на най-високите сгради в света - една от които е Тайпе 101 в Тайпе, Тайван, както и космополитните градове в Япония, Индия, Пакистан, Китай и Южна Корея. Културните различия предлагат на туристите възможността да разглеждат както будистки храмове, така и джамии и църкви, които са неделима част от всяко общество в Азия. Нетипично, заради географското с положение, в Азия могат да се видят много общности, които са християнски. Това са остатъци от колониалното, европейско владение през изминалите векове. Примамлива туристическа дестинация е и Северна Корея. Затворената азиатска държава предлага един различен свят за посетилите я туристи. Естествено, ограниченията са изключително големи и не всеки може да получи виза и да отиде в Северна Корея, но въпреки всичко това не е невъзможно. Можете да стигнете до Северна Корея с полет от Москва до Пекин и оттам с полет до столицата Пхенян.

Можете да организирата вашата почивка и в топлите и екзотични кътчета на Азия, като например Шри Ланка, Южен Китай и Индия, които са едни от най-предпочитаните дестинации за този род туризъм.

За любителите на хазарта и бурния нощен живот има две наистина любопитни дестинации - Хонг Конг и Макао. И двете са самостоятелни административни единици в състава на Китай. Интересното, в случая е, че в Китай хазартът е забранен, което прави двата града сборна точка, както за туристи, така и за самите китайци, които искат да залагат в приказните казина намиращи се в Хонк Конг и Макао.И двата града спокойно могат да бъдат определени като "азиатския Лас Вегас"

Разбира се, това не е всичко! Допълнителна информация ще намерите в местата и държавите, намиращи се в Пътеводителя за Азия.

 

С какво можем да отидем до Азия или да я обиколим?

Най-предпочитаната отправна точка за пътуване до Азия е Истанбул, Турция. Самолетът е най-добрия начин да стигнете до която и да е точка на Азия. Най-често полетите започват от Истанбул с прикачване в Дубай или Пакистан. Ако желаете да посетите северните части на Азия, както и Северен Китай и Тибет, по - добрият вариант е може би пътуване през Москва, тъй като има директни полети Москва - Пекин. Ако пътуване от другия край на света - от САЩ и Северна Америка най-удобния начин е самолет до Токио или пък до Пекин или друг китайски град, в зависимост от вашата крайна точка на пътуване.

Пътищата в Азия не са добре развити, но без това да важи за Япония и Южна Корея. Инфраструктурата е зле отчасти е заради трудния терен през по - голямата част от Азия, но и заради ниския стандарт на живот. Въпреки това, голяма част от азиатските държави се развиват и инфраструктурата се обновява постоянно. Често пътищата свършват на държавните граници, което също е проблем. За предпочитане е да използвате вътрешни полети и автобусен транспорт.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Азия:

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори