Съвети за Белоградчишките скали

Внимавайте докато се разхождате из Белоградчишките скали, тъй като на места има дълбоки процепи.

Полезно за Белоградчишките скали

Най-доброто време за посещение на Белоградчишките скали е през пролетта и лятото.

Времето

Карта на Белоградчишките скали

Зареди картата

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са скално образувание, част от Стоте национални туристически обекта. Смятани са за уникален по рода си феномен и често биват сравнявани по красота с други природни забележителности в България. Намират се в западните части на Стара планина, на надморска височина около 500 метра. Белоградчишките скали представляват масивни скални комини, като максималната им височина е 200 метра. Образували са се преди над 200 милиона година и благодарение на ерозията и времето са придобили причудливите си форми, които виждаме днес. Белоградчишките скали са считани за феномен най-вече заради красивите си цветове, които варират от оранжево до наситено червено, както и заради липсата на аналог у нас. Всъщност, Белоградчишките скали бяха участник в класацията Новите седем чудеса на природата, но за жалост не събраха достатъчно гласове и не се класираха сред първите седем. Това може да се обясни и с факта, че Белоградчишките скали, макар и красиви, не са сред най-познатите природни забележителности дори у нас. Главната пречка пред посетителите е, че отстоят на сравнително голямо разстояние от всички големи български градове.

 

Белоградчишките скали са представлявали интерес и са впечатлявали хората още от древни времена. Почти отвесните им стени и чудесната видимост, която се открива от тях ги направили идеално място за построяване на крепост. И днес може да разгледате почти непокътната Белоградчишка крепост. Красивите им форми, пък дали през годините повод за много легенди и предания.

 

Къде се намират Белоградчишките скали

Белоградчишките скали се намират край град Белоградчик, Северна България. Най-близкият голям град до Белоградчик е Видин, но пътят на повечето посетители минава през Монтана. Скалните образувания се намират непосредствено над града и могат да се видят още по пътя към него. В Белоградчик има табели, по които лесно да се ориентирате за пътя към Белоградчишките скали.

 

Как да стигнем до Белоградчишките скали

Ако сте в Южна България трябва да преминете задължително Стара планина. За жителите на София най-добрият маршрут е по пътя към Монтана и от там да се отклоните към Белоградчик. Пътят за жителите на северната част на България също минава през Монтана. Пътят между града и Белоградчик е около 60 километра.

 

Забележителности край Белоградчишките скали

 

Белоградчишка крепост

Белоградчишката крепост е построена преди много векове, още по времето на Римската империя. Тя е една от ключовите отбранителни позиции в региона. Въпреки вековната си история, тя е една от най-запазените крепости в България. Белоградчишките скали и отвесните им склонове служат за естествена защита и преграда пред неприятелите. Редом със скалите тя е основна забележителност в региона и част от Стоте национални туристически обекта.

 

Пещера Магура (Магурата)

Пещера Магура, често наричана Магурата, се намира на около 18 километра от град Белоградчик. Тя е сред най-големите пещери в България и е смятана за една от най-красивите и интересни. Едно от най-интересните неща в Магурата са пещерните рисунки, рисувани няколко хиляди години пред Христа. Говори се, че условията в пещерата са изключително подходящи за производството и съхраняването на вино и че са близки до тези в известната местност във Франция - Шампан.

Присъединете се към нас във Facebook за още пътеводители и полезна информация

Източници на информация за Белоградчишките скали:

Съвети за Белоградчишките скали

Внимавайте докато се разхождате из Белоградчишките скали, тъй като на места има дълбоки процепи.

Полезно за Белоградчишките скали

Най-доброто време за посещение на Белоградчишките скали е през пролетта и лятото.

Времето

Карта на Белоградчишките скали

Зареди картата

Ние използваме 'бисквитки', за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Последвайте ни и във Facebook: Затвори